Recenzja książki: Czy guma do żucia może mnie zabić?

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

W głowach małych, jak i nieco starszych dzieci pojawiają się liczne pytania dotyczące otaczającego je świata oraz wielu zjawisk, o których usłyszały one, bądź też których były świadkami. Wiele z frapujących maluchy kwestii stanowi także poważną zagadkę dla dorosłych. Czy guma do żucia może mnie zabić? to niezwykle ciekawa publikacja, która rozjaśni wiele tajemniczych zjawisk zarówno najmłodszym, jak i starszym czytelnikom.

Książka Guya Campbella to zbiór pięćdziesięciu wyczerpujących odpowiedzi na bardzo interesujące tematy. Czy słoń boi się myszy? Dlaczego struś chowa głowę w piasek? Czy owad ginie zaraz po ukąszeniu? To tylko kilka „biologicznych” zagadek, które rozwiązuje autor. W publikacji znalazło się także miejsce dla tajemnic dotyczących wynalazków, zjawisk atmosferycznych, a także odkryć archeologicznych. Jednak najciekawsze są odpowiedzi na pytania, które na stałe zagościły w ludzkiej świadomości. Kto bowiem nie słyszał – czy to w mediach, czy za sprawą internetu, czy też od „dobrze poinformowanego znajomego – że wciągu roku podczas snu człowiek zjada osiem pająków? Albo dlaczego większość osób przyznaje, że wierzy w klątwę Tutenhamona? Także tytułowe pytanie, dotyczące śmiertelnych właściwości gumy do żucia, w obliczu pozostałych wyjaśnianych w publikacji sekretów wydaje się na właściwym miejscu.

Tezy i odpowiedzi na zadane pytania zamieszczone w książce Guya Campbella można zatem podzielić na dwie grupy. Pierwsze to kwestie, które znajdują swoje wyjaśnienie w nauce i tylko przez różnego rodzaju plotki bądź niedopatrzenia i zniekształcenia w błędny sposób tkwią i funkcjonują w ludzkich umysłach. Tak wygląda na przykład sprawa dotycząca tego, kto jako pierwszy odkrył Amerykę. W świadomości tkwi przekonanie, że był to Krzysztof Kolumb. Naukowcy mają co do tego jednak spore wątpliwości i udowadniają, że przed Kolumbem do Nowego Świata dopłynęli prawdopodobnie Wikingowie, Japończycy, a nawet Grecy. Drugie to zagadnienia zaczerpnięte z codziennego, ludzkiego życia, służące jako przestrogi dla dzieci, bądź też serwowane im jako mądrości życiowe, które niewiele wspólnego mają z prawdą. Tak jest w przypadku wciąż powtarzanej kwestii, że marchewki pozwalają widzieć w ciemności.

Książka Czy guma do żucia może mnie zabić? opatrzona jest w liczne, czarno-białe, dowcipne ilustracje, które w doskonały sposób dopełniają i ubogacają publikację Guya Campbella. Książka natomiast napisana jest zabawnym, niezwykle prostym stylem, dzięki czemu odbiorca w łatwy sposób zrozumie, że dotychczas w obliczu wielu kwestii tkwił w poważnym błędzie. Czy guma do żucia może mnie zabić? to obowiązkowa lektura dla małych, nastoletnich jak i dorosłych czytelników. Wiele bowiem osób nie zdaje sobie sprawy z tego, w jak wiele niesprawdzonych, a przez to nieprawdziwych rzeczy jest w stanie uwierzyć. Aby zabłysnąć w towarzystwie i zadać wreszcie kłam krążącym powszechnie mitom, warto przejrzeć książkę Guya Campbella.

Kup książkę Czy guma do żucia może mnie zabić?

Zobacz opinie o książce Czy guma do żucia może mnie zabić?
Autor
Baśka. Łobuzerka