Recenzja książki: Ćwiczenia ze szczęścia

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Nie ma chyba nikogo, kto nie chciałby być szczęśliwy. Każdego dnia człowiek szuka wokół siebie przejawów dobra, otacza się ludźmi uśmiechniętymi, dąży do zadowolenia oraz pragnie samych pomyślnych chwil. By człowiekowi XXI wieku żyło się łatwiej, prościej i przyjemniej, z pomocą przychodzi ksiądz Grzegorz Strzelczyk ze swym zbiorem głębokich refleksji. Ćwiczenia ze szczęścia powinny na stałe zagościć w sercu każdego.

Autor oparł swoje rozważania na ewangelicznych błogosławieństwach, które – o czym czytelnik będzie miał okazję osobiście się przekonać – można uznać za najlepszy pomysł na bycie szczęśliwym. Całość została podzielona na trzy zasadnicze części. Pierwsza zawiera refleksje skupiające się wokół ogólnego pojęcia szczęścia i możliwości jego doświadczania. Porusza kwestię grzechu oraz relacji z Bogiem. Wylicza różnice pomiędzy szczęściem a pomyślnością, sukcesem, zadowoleniem i radością. Wiąże szczęście z doświadczeniem harmonii w czterech głównych wymiarach (z sobą, bliźnimi, Bogiem, materią) oraz podkreśla, jak ważna jest umiejętność przyznania się do grzechu i otwartość na Boże miłosierdzie. Proponuje, by czytelnik zerknął wgłąb siebie i spróbował ustalić, od czego (według niego) zależy jego własne szczęście.

Dwie kolejne części poradnika zawierają szczegółową analizę pojedynczych błogosławieństw wraz z uświadomieniem, że pomoc, jakiej oczekują od nas inni, musi wypływać z głębi serca, być jasno określona i praktyczna. Autor wyjaśnia różnice pomiędzy obiema wersjami błogosławieństw (według Łukasza i Mateusza), akcentując równocześnie ich elementy składowe (opis sytuacji oraz uzasadnienie). Kierując swe refleksje do biednych, głodnych, smutnych i przeżywających wszelkie kryzysy, wzywa do przebudzenia i nawrócenia, do odpowiedzialnej reakcji na zło, z którym trzeba walczyć i zwyciężać, do rezygnacji z konformizmu oraz obłudy. W analizie błogosławieństw nie brakuje refleksji o wolności, pokorze, sprawiedliwości, miłosierdziu, czystym sercu i pokoju.

Części poszczególnych rozdziałów kończą się podsumowaniem (refleksje, pytania, zadania, krótkie modlitwy). Na marginesach zapisano wybrane (szczególnie warte zapamiętania) fragmenty tekstu. Cytaty biblijne opatrzono siglami. Autor skorzystał z rozważań teologów, filozofów, psychologów, biologów i innych pracowników nauki. Nie brakuje również mądrości Ojców Kościoła, passusów z dokumentów soborowych, papieskich i ksiąg liturgicznych, porównań do innych religii, opinii oraz konkretnych przykładów z życia. Pomocą służą także nieliczne przypisy. Całość utrzymana jest w tonacji biało–granatowej, a delikatne grafiki zdobią dół każdej strony.

Książka została opublikowana nakładem Wydawnictwa Znak. Kierowana do szerokiego grona odbiorców, napisana językiem interesującym i przystępnym, posłuży pomocą w wielu trudnych sytuacjach. Warto dodać, że kanwą dla powstania Ćwiczeń ze szczęścia stały się rekolekcje, jakie ksiądz Grzegorz Strzelczyk wygłosił w gronie sióstr zakonnych, co świadczy o dogłębnym przemyśleniu oraz przemodleniu zagadnienia błogosławieństw. Dzięki jego refleksjom czytelnik nauczy się wypełniać mijające chwile radością.

Tagi: poradniki

Kup książkę Ćwiczenia ze szczęścia

Zobacz opinie o książce Ćwiczenia ze szczęścia
Książka
Ćwiczenia ze szczęścia
Ks. Grzegorz Strzelczyk
Ćwiczenia z radości
Ks. Grzegorz Strzelczyk0
Okładka ksiązki - Ćwiczenia z radości

Czy da się nawrócić na... radość? Skąd ją czerpać? Czy radość jest wyłącznie darem, czy można się jej nauczyć? Co robić, żeby nie stracić jej w trudach...

Przyjaciel grzeszników. Boga portret własny
ks. Grzegorz Strzelczyk0
Okładka ksiązki - Przyjaciel grzeszników. Boga portret własny

Obraz Boga – słowem malowany! Bóg zaskakuje, nieraz tak bardzo, że aż trudno nam wyjść poza nasze myślowe schematy i przyjąć Go takim, jakim...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;