Recenzja książki: Bławatek

Recenzuje: Martyna90210

Byliście kiedyś we Francji? A co powiecie na podróż do XIX wiecznego Paryża? Ja nigdy tam nie byłam, jednak kiedy nadarzyła się okazja, aby za sprawą książki przenieść się do Paryża do tak odległych czasów, to zamierzałam z niej skorzystać. Tym sposobem mam dzisiaj dla Was recenzję książki „Bławatek”
Magdaleny Buraczewskiej-Świątek. Tak więc, nie przedłużając, zapraszam na recenzję!

Charlotte de Foy dziedziczy w spadku po dziadku agencję matrymonialną o nazwie „Bławatek”, która jest najstarszą tego typu instytucją w Paryżu. Odwiedza ją wiele samotnych osób, które pragną znaleźć swoją drugą połówkę. Tak więc „Bławatek” skrywa wiele historii samotnych serc. Skrywa także tajemnicę, która gdyby została odkryta, mogłaby zniszczyć reputację firmy. Charlotte postanawia zadbać o rodzinny interes, wnosi w niego nowe życie, jednak konkurencja, która nie śpi, wie o niej wszystko... Czy Charlotte zdoła ocalić rodzinny interes? Jakie tajemnice skrywa „Bławatek” i co ma on wspólnego z rodziną Charlotte?

W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Rozdziały są dość krótkie, a przyjemny styl pisania autorki sprawił, że szybko je czytałam.  Akcja w powieści dzieje się w XIX wiecznym Paryżu, gdzie jednym zależało na bogactwie, innym na pozycji w towarzystwie. Wszyscy jednak pragnęli miłości, jednak nie każdy miał to szczęście, że spotykał ją od razu lub w sprzyjających okolicznościach. Tak więc, w książce tej można spotkać ciekawe wątki związane z miłością, która nie należała do łatwych i przyszła w najmniej oczekiwanym momencie. Bardzo zainteresował mnie też motyw związany z rodzinnymi tajemnicami, który potrafił zaskoczyć. Jak na przyjemną i spokojną powieść obyczajową, występuje (szczególnie na końcu) dużo emocji, zwrotów akcji i zaskoczeń. Zakończenie jak dla mnie było satysfakcjonujące. Dodam jeszcze na koniec, że całej tej ciekawej historii, podczas czytania, towarzyszył mi bardzo przyjemny klimat paryskich salonów, który jako tło, sprawiał, że ta powieść była jak dla mnie jeszcze bardziej interesująca!

„Bławatek” jest pełną tajemnic rodzinnych przyjemną powieścią obyczajową z ciekawym wątkiem miłosnym. Czytając tę książkę, można się poczuć, jakby się było w XIX wiecznym Paryżu! Tak więc, jeśli lubicie takie klimaty, to bardzo polecam Wam tę książkę. W dodatku, jeśli macie dość tej mroźnej zimy, to ten piękny tytuł, który nosi nazwę kwiatów kwitnących latem, sprawi, że poczujecie się lepiej. Ja dzięki tej książce zaczęłam już czuć wiosnę!

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Bławatek