Bławatek

XIX-wieczny Paryż: jedni szukają bogactwa, inni - pozycji w towarzystwie, wszyscy szukają miłości. Charlotte de Foy dziedziczy po dziadku najstarszą paryską agencję matrymonialną ,,Bławatek". Za elegancką fasadą biura kryją się nie tylko historie samotnych serc, ale też tajemnica, która może zniszczyć reputację firmy budowaną przez pokolenia. Charlotte postanawia tchnąć nowe życie w rodzinny interes, nie zdając sobie sprawy, że jej nowatorskie metody kojarzenia par wzburzą towarzyskie wody stolicy Francji.

Czy uda się jej ocalić rodzinne dziedzictwo? I co się stanie, gdy odkryje, że największym sekretem ,,Bławatka" jest historia jej własnej rodziny?

Informacje dodatkowe o Bławatek:

Wydawnictwo: Axis Mundi
Data wydania: 2025-02-19
ISBN: 978-83-8394-909-3

Tagi: obyczajowe

Kup książkę Bławatek

Opinie o książce - Bławatek

Byliście kiedyś we Francji? A co powiecie na podróż do XIX wiecznego Paryża? Ja nigdy tam nie byłam, jednak kiedy nadarzyła się okazja, aby za sprawą książki przenieść się do Paryża do tak odległych czasów, to zamierzałam z niej skorzystać. Tym sposobem mam dzisiaj dla Was recenzję książki „Bławatek”Magdaleny Buraczewskiej-Świątek. Tak więc, nie przedłużając, zapraszam na recenzję! Charlotte de Foy dziedziczy w spadku po dziadku agencję matrymonialną o nazwie „Bławatek”, która jest najstarszą tego typu instytucją w Paryżu. Odwiedza ją wiele samotnych osób, które pragną znaleźć swoją drugą połówkę. Tak więc „Bławatek” skrywa wiele historii samotnych serc. Skrywa także tajemnicę, która gdyby została odkryta, mogłaby zniszczyć reputację firmy. Charlotte postanawia zadbać o rodzinny interes, wnosi w niego nowe życie, jednak konkurencja, która nie śpi, wie o niej wszystko... Czy Charlotte zdoła ocalić rodzinny interes? Jakie tajemnice skrywa „Bławatek” i co ma on wspólnego z rodziną Charlotte? W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Rozdziały są dość krótkie, a przyjemny styl pisania autorki sprawił, że szybko je czytałam.  Akcja w powieści dzieje się w XIX wiecznym Paryżu, gdzie jednym zależało na bogactwie, innym na pozycji w towarzystwie. Wszyscy jednak pragnęli miłości, jednak nie każdy miał to szczęście, że spotykał ją od razu lub w sprzyjających okolicznościach. Tak
Kyle
T.M. Piro