Bajki i opowieści (nie tylko) dla dziewczynek
Każdorazowo, otwierając książkę dla dzieci, wkraczamy w świat bajek, mitycznych postaci i zdarzeń jakby ze snu. Utkane z okruchów snów obrazy wciągają nas w kolorowy świat, pełen dobra i zła, ukazujący właściwe sposoby postępowania, a przy tym zachwycający swoją prostotą.
Tym razem w ten świat marzeń i wyobraźni zabiera nas zbiór pięknie wydanych przez wydawnictwo „Arti” i bogato ilustrowanych opowiadań, przeznaczonych przede wszystkim dla małych księżniczek. „Bajki i opowieści dla dziewczynek” to prawdziwa uczta dla oczu i serca, która sprawia, że po skończeniu lektury wracamy do bohaterów książki niczym do starych przyjaciół.
Poznamy zatem Joasię mieszkającą z ciocią Rebeką i niezwykłą piękność, Franię, która wciąż była smutna. Wraz z Klarą przekonamy się, że pieniądze nie są niezbędne, aby uszczęśliwiać innych i, kto wie, może zapragniemy obdarować naszych najbliższych choćby samym poświęceniem im czasu, rozmową, czy bukietem wyhodowanych w ogrodzie kwiatów?
Mówiąc o kwiatach – to róże są ulubionymi kwiatami bohaterki kolejnej historii, Róży, cierpiącej po śmierci męża, na którą w Walentynki czekał niezwykły prezent. Prezenty lubi też zapewne Tereska, której dzień zamiast uśmiechów wypełniają jednak marudzenie, narzekanie i prawienie złośliwości. Dopiero pewien sen uświadamia jej, że serduszko powinno być piękne i szlachetne, a nie pełne czarnych myśli i jadu.
Lektura bajek zabierze nas także na wakacje nad morze, dokąd planuje wyjechać wraz z mężem pewna nauczycielka. Musi ona przekonać swojego młodszego stażem kolegę, że nie jest samotny i że wspólny wypoczynek w gronie przyjaciół przepędzi wszystkie smutki.
Na lubiących słodycze czeka opowieść o kolorowych lizakach, którymi nie chciała się podzielić z siostrą Ela. Całe szczęście, że Fela bardzo lubi obdarowywać ludzi, może zatem podzieli się także z nami, a zawstydzona Ela przemyśli swoje zachowanie.
Dobre wieści przyniesie z kolei biały gołąb, który dostarczył wiadomość od mamy Weroniki, a pewne przypadkowe spotkanie sprawiło, że piękna dziewczyna nie tylko poznała przystojnego prawnika, ale także wyszła za niego za mąż i sama rozpoczęła studia prawnicze. W książce spełniły się marzenia Pauliny, praktycznej i ciężko pracującej osóbki, której celem było kupno pięknego, żółtego domku. Nie wiem, czy zamieszka z nią bohater kolejnej historii, kot pani Wiggins, ale z pewnością warto mieć go u swego boku. O sile marzeń i nagrodzie dla wytrwałych przekona się także Maria, która od dzieciństwa chciała być aktorką. Sytuacja finansowa zmusiła ją do pracy w charakterze kelnerki, ale jej serce wyrywało się w kierunku sceny, a ona sama gasła z każdym dniem bardziej. Dopiero pewien reżyser przywrócił jej wiarę w sukces, angażując do kolejnych produkcji, a nas przekonując, że nie wolno rezygnować ze swoich marzeń.
„Bajki i opowieści dla dziewczynek” to cudowny, kolorowy świat, wypełniony bohaterami w różnym wieku, obu płci i mającymi różne cele i tęsknoty. Lektura książki przekonuje, że zawsze warto być sobą, pomaga w dokonywaniu życiowych wyborów i utrzymuje nas w przekonaniu o słuszności podjętych decyzji. Tym samym książka dla małych dam jest wspaniałym przewodnikiem, ułatwiającym drogę przez życie. Życie usłane nie tylko różami, ale i ostami, choć zawsze wypełnione kolorami, dzięki którym „Bajki i opowieści dla dziewczynek” są niczym lekarstwo na pochmurne dni.
Książka "131 legendarnych koktajli" adresowana jest nie tylko do doświadczonych barmanów, ale i do nowicjuszy, którzy mają ochotę eksperymentować...
PSI PATROL! Oto niesamowita ekipa, gotowa na każde wezwanie! Kiedy rozlega się alarm, PSI PATROL rusza na ratunek. Książka z przygodami bohaterów...