"Zatoka o północy" to najlepsza książka Diane Chamberlain, z tych które przeczytałam. Przedstawiona w pierwszej osobie przez 3 dojrzałe kobiety obecnie oraz ze wspomnień sprzed ponad 40 lat: Maria - matka, energiczna wdowa, dla której śmierć córki jest tematem tabu, Lucy - singielka, która z przeszłości niewiele pamięta i Julie - rozwiedziona, boryka się z problemami z nastoletnią córką, pisze książki i obarcza się winą za śmierć siostry. W książce przedstawiono zawiłe relacje panujące w kochającej się rodzinie. Możemy obserwować kilka pokoleń kobiet i wyborów, jakie podejmują. W tle zmarła siostra Isabel, która moim zdaniem jest nieco idealizowana, bo ze wspomnień można wykreować obraz osoby dość próżnej i lubiącej być w centrum uwagi. Od początku czytelnik wie, że Izzy umarła latem 1962 roku, ale informacje o jej śmierci są powoli dawkowane, co sprawia, że książka wciąga, bo chciałam jak najszybciej się dowiedzieć, co doprowadziło do jej śmierci i jak to wpłynęło na pozostałych członków rodziny. Po skończeniu tej pozycji czułam współczucie dla Julie, która niosła brzemię winy przez tyle lat, a tak naprawdę ze śmiercią siostry nie miała wiele wspólnego. Było mi również żal George'a - czarnoskórego chłopaka oskarżonego niesłusznie o śmierć Izzy, który zmarł w więzieniu. To pokazuje również jakie poglądy panowały w USA w latach 60. Diane Chamberlain potrafi opisać uczucia z taką subtelnością i zachowaniem proporcji, że nie sposób nie utożsamiać się z bohaterami i wyborami przez nich podejmowanymi. Liczę na kolejne dobre pozycje tej autorki, bo powieści obyczajowe z nutką kryminalną wychodzą jej znakomicie.
Informacje dodatkowe o Zatoka o pólnocy:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2013-08-08