Kiedyś byli sobie bliscy. Los, a może nieprzemyślane decyzje ich rozłączyły. Teraz znów się spotykają. Na nowo połączy ich wspólny cel , a może coś innego?
Książki Urszuli Gajdowskiej jak zawsze gwarantują świetną przygodę, wciągający romans i mnóstwo zaskakujących wydarzeń. Nie inaczej jest tym razem. Ponownie spotykamy się z bohaterem poprzednich powieści Oskarem, który jednak w tej książce gra pierwsze skrzypce. Jeśli dodamy do tego poszukiwanie zaginionych broszek, które razem tworzą mapę do tajemniczego skarbu, pojedynki, napady, porwanie, tajemniczy zamek to otrzymujemy świetny, a przy tym wciągający romans przygodowy.
Poza solidną dawką przygody mamy okazję poznać tytułowe konwenanse czasów, w których powieść się rozgrywa. Dbałość o reptuacje czy brak akceptacji inności drugiego człowieka to tylko niektóre z nich. Czy głównym bohaterom udaje się je nagiąć i postępować zgodnie z własnym sumieniem, a nie tym co jest powszechnie przyjęte? Przekonacie się sięgając po książkę.
Pisarka w każdej powieści porusza istotny temat zdrowotny dotyczący dzieci. W tym utworze jest to porfiria i zespół Downa. To bardzo dobry i interesujący sposób na zwrócenie czytelnikom i społeczeństwu uwagi na problemy, z którymi muszą zmagać się niektóre dzieci i ludzie.
Książkę z powodzeniem można czytać bez znajomości poprzednich, gdyż pisarka w niezwykle umiejętny sposób nawiązuje do tego co było w poprzednich tomach, w których poznaliśmy już naszych bohaterów.
Podsumowując. Jeśli macie ochotę na przygodę ze szczyptą romansu, nie boicie się wyzwań i zaskakującej akcji to śmiało możecie sięgnąć po tę powieść. Ja bawiłam się przy niej wyśmienicie.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-01-10
Zaczytanyzakatek
Jaśmina Wigura jest panną o nieposzlakowanej reputacji i dobrych manierach, choć za słodką buzią i nieśmiałym zachowaniem skrywa żelazną wolę i błyskotliwą...
Małgorzata Strzelecka to oczytana, ciekawa świata i nieco zakompleksiona młoda szlachcianka. W jej mniemaniu los pozbawił ją urody, a brat utracjusz –...