Czy znacie polskie przysłowie: "Kto się czubi, ten się lubi"? Czy uważacie, że jest w nim dużo prawdy? Relacje międzyludzkie są często skomplikowane. Na początku nowej znajomości możemy nie poczuć do kogoś sympatii. Z biegiem czasu ta sytuacja potrafi ulec zmianie.
W takim niekorzystnym położeniu znalazło się dwoje bohaterów książki "Zaginione klejnoty". Ich pierwsze spotkania nie należały do udanych ani przyjemnych. Każde było pełne potyczek słownych, sprzeczek, kłótni i docinków.
Izabela Wieczorek młoda panna na wydaniu i baron Klemens Krzyżewski nie przypadli sobie do gustu. Jednak okoliczności sprawiają, że coraz częściej się widują. Na kolacjach, balach, polowaniach.
Panna Wieczorek pragnie wyjść dobrze za mąż i uwolnić się spod kurateli wuja. Baron Krzyżewski chce znaleźć winowajcę znikającej biżuterii.
Czy pozory mogą mylić? Czy można o kimś zmienić zdanie?
"W naszym świecie pozory i reputacja niezamężnej kobiety to rzeczy szalenie istotne i nie należy z nimi igrać".
"Zaginione klejnoty" to pierwszy z trzech osobnych tomów cyklu "Dworek nad Biebrzą", napisany przez Urszulę Gajdowską.
Bardzo szybko domyśliłam się, kto zostanie mężem Izabeli. Ale ten fakt nie odebrał mi ani na chwilę przyjemności z lektury, bo ta książka to “petarda”.
Spytacie, dlaczego tak uważam? Już odpowiadam.
Po pierwsze genialnie wykreowani bohaterowie pierwszoplanowi i epizodyczni. Izabela to połączenie aniołka i diabełka. Jest urocza, inteligentna, a zarazem krnąbrna i zadziorna. Klemens to przystojny dżentelmen, który nie zostawi kobiety w potrzebie.
Po drugie świetnie zarysowana fabuła. Każdy rozdział przynosi nowe tajemnice i zagadki do rozwikłania.
Po trzecie fantastyczne wątki romansowe, przy których można mocno się zarumienić i poczuć pożądanie rozpalające zmysły.
Po czwarte barwnie opisane bujne życie towarzyskie szlachty pełne tańców, intryg, flirtów i amorów.
Po piąte "Zaginione klejnoty" to świetna rozrywka na najwyższym poziomie. Dla każdego.
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2023-03-22
Damaczytasama
Wiosna 1824 r. Dręczona koszmarami Henrietta musi rozwiązać tajemnicę skradzionego posagu, aby zdjąć fatum ciążące na jej rodzinie. Opuszcza dworek nad...
Luiza, młoda nauczycielka warszawskiej pensji dla dziewcząt, spędza lato w majątku baronostwa Lubienieckich, sąsiadującym z dworem Horodyńskich. W trakcie...