Z popiołów

Tom 1 cyklu Z miłości

Bardzo chciałam przeczytać tę powieść pani Martyny, ponieważ słyszam o niej same dobre rzeczy. Przez tę książkę się płynie. Przeczytałam ją w jakieś dwie godziny całkowicie zatracając się w tej  świetnej historii.
Sara jest zamkniętą w sobie młodą dziewczyną, której życie przed trzema laty zniszczyła bliska jej osoba. Nie jest w stanie zaufać żadnemu mężczyźnie. Na swojej drodze spotyka Michała, barmana z niezwykłym talentem plastycznym, który nie wierzy w miłość. Mimo iż ta powieść jest do bólu przewidywalna to mnie szalenie się podobała. Autorka wykreowała historie dwojga ludzi, którzy w swoim życiu niejedno przeżyli.
Sara jest przekonana, że miłość może przynieść tylko ból i rozczarowanie, Michał z kolei został oszukany przez ukochaną. Co wyniknie z ich przypadkowego spotkania? Czy dwoje skrzywdzonych dusz znajdzie ukojenie?
Sara i Michał to ludzie z krwi i kości. Przez całą powieść widzimy jak bohaterka zmienia się, dojrzewa emocjonalnie. To świetnie wykreowana postać. Z kolei Michał to ideał, prawie książe z bajki. Sara nie ma wyboru i powoli zaczyna wpuszczać go do swojego hermetycznego świata.
Także bohaterowie drugoplanowi wiele wnoszą do powieści, a zwłaszcza babcia Sary, mądra i ciepła kobieta, której rady są życiowe i starannie przemyślanie.
Martyna Senator ma niebywały dar - potrafi pisać o trudnych tematach niesamowicie lekko. Czujemy ogrom emocji bohaterów. Autorka powoli odkrywa przed czytelnikami przerażającą historie Sary. Pokazuje, że krzywda długo siedzi w człowieku, a przebaczenie jest trudną sztuką.
Z popiołów nie jest wybitną książką, jednak niesie ważne przesłanie, że nigdy nie jest za późno by zacząć od nowa, odrodzić się jak przysłowiowy feniks z popiołów. Pokazuje, że prawdziwa miłość ma siłę uzdrawiania.
Polecam. Napewno się nie zawiedziecie. Mnie historia Sary i Michała kupiła w całości. Już czekam na drugi tom.

Informacje dodatkowe o Z popiołów:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2017-11-08
Tytuł oryginału: Z popiołów
Dodał/a opinię: nataliasz221

Zobacz opinie o książce Z popiołów

Kup książkę Z popiołów

Zanim zgasną gwiazdy
Martyna Senator0
Okładka ksiązki - Zanim zgasną gwiazdy

Wszystko zaczyna się od pewnego snu. Wojtek spotyka małą dziewczynkę, która wręcza mu klepsydrę i mówi: "Musisz ją uratować, zanim piasek...

Z otchłani
Martyna Senator0
Okładka ksiązki - Z otchłani

Po poruszającej powieści  „Z popiołów” przyszedł czas na zapierające dech „Z otchłani”.  Kolejna odsłona świetnie...