Dzisiaj marzec sprawił psikusa i udawał jeden z letnich miesięcy. Lipiec lub sierpień. Na termometrze było ponad 20 stopni Celsjusza. Słoneczko świeciło mocno. Wreszcie można było spacerować bez kurtek i ciepłych swetrów. Tylko drzewa miały łyse gałęzie i kontrastowały z piękną aurą.
Taka pogoda nastroiła mnie do marzeń o podróżach. Co prawda na urlop muszę poczekać, ale z pomocą przyszła mi Katarzyna Janus i jej najnowsza powieść "Witaj, Prowansjo!". To właśnie dzięki niej, przeżyłam wspaniałą podróż pachnącą lawendą.
Cztery przyjaciółki - Dorota, Helena, Judyta i Karina wyruszają na babski wypad. Pakują bagaże, wsiadają w samochód i ruszają przed siebie, w stronę Lazurowego Wybrzeża.
Wyprawa marzeń nie będzie idealna, bo po drodze czekają na nie niespodzianki: przyjemne i nie zbyt miłe. Kobiety będą zwiedzały piękne miejsca, jadły przepyszne potrawy, delektowały się pięknem otaczającej je przyrody. Czasami będą je dopadały własne problemy, które zostały niepostrzeżenie spakowane do walizek.
"Witaj, Prowansjo! ", to książka, która pachnie ciepłym słońcem, morską bryzą, ale przede wszystkim lawendą. To urocza, pełna ciepła historia o przyjaźni, która potrafi wiele znieść i o marzeniach głęboko ukrytych na dnie serca.
Dajcie się porwać tej fantastycznej opowieści. A może, któraś z was skusi się na lody o smaku lawendy?
Polecam serdecznie.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-03-05
Damaczytasama
Kiedy Julię niespodziewanie porzuca mąż, wydaje się, że nic dobrego już jej w życiu nie czeka. Jednak coś się kończy zazwyczaj po to, aby mogło się zacząć...
Jakże często zdarza się, że przypadek kieruje naszym życiem? Stawia na naszej drodze ludzi, którzy wkrótce stają się dla nas kimś niesłychanie ważnym...