Tajemnica potępionej

Aneta jest artystką niezwykle wrażliwą na piękno i tajemniczość otaczającej ją przyrody. Aby odetchnąć od problemów i uciec od zgiełku przytłaczającego ją miasta, wraz z kochającym mężem postanawia odwiedzić starą rodzinną posiadłość, niezamieszkałą od wielu lat. Pałac, oraz otaczające go tereny napełniają Anetę natchnieniem. Podejmuje błyskawiczną decyzję o przeprowadzce do tego pięknego, acz nieco mrocznego miejsca. W końcu na własnej skórze przekonuje się, że plotki, które krążyły o posiadłości są prawdziwe. W pustych pokojach słyszy tajemnicze szepty, a jej oczom ukazuje się przerażająca zjawa, której nie dostrzega nikt inny. Czy rozwikłanie rodzinnej tajemnicy, może przynieść ukojenie potępionym duszom?

„Tajemnica potępionej” to thriller autorstwa Mateusza Koniecznego. Przyznam, że opis książki bardzo mnie zaintrygował. Tajemnicza posiadłość nawiedzana przez duchy? Klątwa dotykająca kobiety przez kolejne pokolenia? Brzmi świetnie. Niestety na wielkich oczekiwaniach się skończyło. Powieść po prostu trudno przełknąć. Nie chodzi już tutaj o niewykorzystanie potencjału historii, chociaż to jeden z moich zarzutów wobec książki. Najbardziej męczące były wypowiedzi bohaterów, którzy wysławiali się, jakby byli wyrwani z szekspirowskiego dramatu. O ile kwiecisty język uzasadniony byłby w przypadku głównej bohaterki – artystki, tak w ustach wszystkich innych postaci brzmiał naprawdę sztucznie. Pompatyczne wypowiedzi uniemożliwiały skupienie się na właściwej treści i przekazie. Książka niestety nie zachwyca.

Informacje dodatkowe o Tajemnica potępionej:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2020-08-04
Kategoria: Horror
Dodał/a opinię: klaudyna96

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Tajemnica potępionej

Kup książkę Tajemnica potępionej