Szlam

Po przeczytaniu „Zaprzańca”, będącego trzecią częścią serii o prokuratorze Adamie Szmytcie wiedziałam, że będę chciała nadrobić dwie pierwsze części. Wprawdzie książki przedstawiają różne sprawy i można czytać je niezależnie, ale czytanie od pierwszego tomu pozwala na lepsze poznanie bohaterów.
Pierwszy to Adam Szmyt, prokurator przeniesiony z Warszawy do Lublina. Mężczyzna dostaje obecnie nic nie znaczące sprawy i nikt nie chce z nim pracować. Do tego prywatnie życie mu się posypało, gdyż stracił w wypadku żonę, a relacje z córką praktycznie się zerwały. Drugą bohaterką jest policjantka Aneta Brudka, ambitna i dociekliwa, lecz prowadząca samotne życie i opiekująca się chorą matką. Trzecią osobą jest psycholożka Magdalena Choroba, również mająca swoje tajemnice, o których niekoniecznie chce rozpowiadać.
Trio to zostaje zaangażowane do prowadzenia śledztwa w sprawie brutalnych morderstw na mężczyznach, którzy przed śmiercią zostali pozbawieni przyrodzenia. Odcięty organ znajdowany jest w okolicach miejsc sakralnych, do tego najczęściej wyeksponowany w dość oryginalny sposób.
Śledztwo przypada w udziale Adamowi, który wcale nie jest zachwycony tym faktem. Do tego przydzielone z komendy Aneta, a następnie Magdalena, także nie bardzo przypadają mu do gustu. W trakcie śledztwa powoli wychodzi na jaw fakt, że zamordowani mężczyźni nie są kryształowo czyści, tylko mają za sobą historie związane z wykorzystywaniem nieletnich. Śledztwo nabiera tempa, każdy z bohaterów ma swoje teorie co do podejrzanych, ale współpraca między śledczymi kuleje, a początkowa wzajemna niechęć i brak zaufania nie ułatwiają sprawy.
Mimo podejrzeń co do osoby sprawcy, rozwiązanie mocno mnie zaskoczyło. Jak dla mnie jest to świetny kryminał, napisany często dosadnym i prostym językiem. Czarny humor i sarkazm to jak dla mnie dodatkowy plus tej książki. "Maszyna losu" już się czyta a ja czekam na ciąg dalszy.

Informacje dodatkowe o Szlam:

Kup książkę Szlam

Maszyna losu
Andrzej Mathiasz0
Okładka ksiązki -  Maszyna losu

To nie on zabija, tylko los. On jedynie losowi pomaga. Gdy prokurator Adam Szmyt odbiera dziwny telefon z pytaniem o pomarańcze, nie podejrzewa, że to...

Druga rzeczywistość
Andrzej Mathiasz0
Okładka ksiązki - Druga rzeczywistość

Czy zwykły wirus, błąkający się od lat po sieci, może zniszczyć świat?Były haker Tom Clark staje na czele tajnego zespołu Cieni. Ma za zadanie rozwijać...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba