Stopy Aniołów. Opowieść o świcie kobiecej mocy

"Stopy aniołów" Karoliny Ewy Barwicz to niesamowita, magiczna opowieść, która zabiera czytelnika w inny wymiar. Pomiędzy jawą, a snem toczy się historia o poszukiwaniu siebie, swoich korzeni, swojej drogi, swojej tożsamości duchowej i cielesnej. Miałam skryte uczucie, że będzie to wyjątkowa, oniryczna podróż, którą odbędę bez pośpiechu, z uwagą i uczuciem, w poszukiwaniu kobiecej mocy, która kusi z okładki książki.

Wszystko to dostałam w tej jedynej w swoim rodzaju, wielowymiarowej i wielowątkowej opowieść.

Autorka przeniosła mnie na półwysep Gargano. To jeden z najpiękniejszych włoskich regionów, gdzie wciąż żywy jest kult św. Michała Archanioła, który odcisnął swoje stopy w skale. Kult archanioła Michała przeplata się z pogańskimi wierzeniami o sybillach, czarownicach z górskich grot.

Przez tysiące lat wypierano kult Bogini, chrześcijaństwo odmówiło boskości kobiecie, zamieniając życie w śmierć. Ale jasna, kobieca zasada boskości nigdy nie zagasła.

Autorka zabiera czytelnika do jaskiń i grot Gargano przeplatając współczesną opowieść z pradawnymi kultami przyrody.

Bohaterką jest Ines, początkująca dziennikarka pracująca w redakcji poczytnej gazety ezoterycznej "Po drugiej stronie". Za sprawą odnalezionych kartek od ojca, z którym straciła kontakt po tragicznej śmierci matki wraca do swojego rodzinnego miasteczka na południu Włoch.

Jej ojciec Massimo po śmierci ukochanej żony pogrążył się w żałobie i bólu, pozwalając odebrać sobie córkę.

W Mattinacie, niezwykle pięknie położonym miasteczku, panuje klimat pełen napięcia. Upalne słońce nie daje wytchnienia, kobiety zapadają na dziwną chorobę po ugryzieniu pająka, a lokalni mieszkańcy uwikłani są w ruch NO TAP walczący z projektem budowy gazociągu transatlantyckiego.

Ines pomaga ojcu w jego aptece, próbując poukładać bałagan w swoim życiu związany z trudnym związkiem, problemami z właścicielką redakcji i tajemnicami swojej rodziny. Angażuje się w życie społeczności poznając ich mieszkańców, wspiera ruch NO TAP i odkrywa zeszyt z zapiskami swojej matki. Historia okolic i historia jej rodziny pochłania ją coraz bardziej. Herbarium matki, lecznicze przepisy i receptury, mapa miejsc zaczarowanych z wolna odkrywają przed nią swoje tajemnice.

Na jej drodze staje frapujący rzeźbiarz i tajemnicza kobieta, która zdaje się pochodzić z innego, niematerialnego wymiaru. Między realnością, a mirażem Ines odkrywa siebie na nowo.

"Stopy aniołów" to niesamowita lektura napisana z wyjątkową pasją, cudnym, obrazowym językiem, który uruchamia wszystkie zmysły. Tu każde słowo smakuje, zachwyca pięknem przyrody, kusi ciepłem włoskiego słońca, aromatem i smakami ziół, owoców i lokalnej kuchni. Wciąga w moc czystej energii ukrytej w przyrodzie przyodzianej w boski, kobiecy pierwiastek niosący miłość, życie, nadzieję, ale i ofiarę, bez której nie sposób osiągnąć równowagi.

Po takiej lekturze, aż chce się zatańczyć w cieple porannego brzasku ( choć na to przyjdzie jeszcze długo poczekać😉).

Informacje dodatkowe o Stopy Aniołów. Opowieść o świcie kobiecej mocy:

Wydawnictwo: b.d