Kto bierze udział w wyzwaniu #czytamyzbiblioteczki u @marguerita.czyta, ten wie, że literką miesiąca luty jest „R". W moich domowych zasobach była tylko jedna pozycja, pasująca tytułem i tym sposobem przeczytałam „Raz, dwa, trzy...giniesz Ty!” Alka Rogozińskiego.
Przyznam, że to całkiem przyjemna pozycja z gatunku komedii kryminalnej, którą czytać się ekspresowo, tak między obiadem a sprzątaniem.
Fabuła bardzo przejrzysta. Na planie filmowym kolejne części pewnego filmu zostaje popełniona zbrodnia. Wszystko wskazuje na to, że mordercą jest osobą z wewnątrz. Tylko kto? Ktoś z aktorów? Może z obsługi? Problem w tym, że to nie pierwszą tragedia w tym gronie. Wiele lat wstecz, w tym samym miejscu doszło do nieszczęśliwego wypadku, a świadkowie tych zdarzeń są obecni na planie filmowym. Pech chciał, że w całe wydarzenie zostają zamieszane dwie dziennikarki. Jedna z nich właśnie otrzymała szansę pracy w popularnym piśmie, a jej pierwszy artykuł miał dotyczyć ciekawych newsów z planu. Tymczasem zamiast plotek, trafiła na zbrodnię. Dziennikarki łączą siły z pewnym aktorem i policją i postanawiają wspólnie rozwiązać sprawę. Czasu jest mało, bo giną kolejne osoby, tak jak zakłada scenariusz filmowy.
Jak już wspomniałam, jest to taka książka na raz z dużą dawką humoru. Całkiem fajna odskocznia od cięższych tekstów. Rozwiązanie zagadki kryminalnej jest dużym zaskoczeniem dla czytelnika. Jedyny minus to spora ilość postaci, które początkowo wprowadzały mnie w lekkie zagubienie, ale z czasem wszystko się wyklarowało. Fabuła osadzona jest w świecie show-biznesu i autor zapewnił nam sporą ilość celebryckich intryg. Możemy sobie wyobrazić, jak funkcjonuje ten świat w rzeczywistości.
Podsumowując, „Raz, dwa, trzy...giniesz Ty” to książka lekka, z dużą dawką humoru, idealna do czytelniczego relaksu. Jednocześnie to taka pozycja, którą po poczytaniu, odkładasz na półkę, nie rozmyślasz nad nią i nie wracasz do ponowej lektury. Potraktuj ją jako przerywnik między bardziej wymagającymi pozycjami.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2019-05-15