Pomornica

Julia wraca po latach do rodzinnego domu, gdzie szesnaście lat temu doszło do brutalnego zabójstwa, dokonanego przez nastoletnią Anastazję. Pełna nadziei kobieta wierzy, że jest w stanie odpędzić demony wspomnień i zbudować lepszą przyszłość u boku Wiktora. Niestety znaleziony w jej ogrodzie balon zapowiada coś zupełnie innego. Zawarta w nim wiadomość prowadzi do motelu, w którym znajduje się dziewczyna zgwałcona właśnie przez jej męża. Julia podskórnie wie, że to tylko preludium do czegoś mrocznego. Czegoś, co z odmętów przeszłości wyciągnie każdą tajemnicę i kłamstwo.

„Pomornica” należy do historii, które już od samego początku wciągają nas do swojego świata i nie wypuszczają nawet, gdy jakimś cudem ją odłożymy. Największą robotę robi tutaj klimatyczne pióro autorki. Sprawia, że z każdej strony wylewa się mrok, niepewność, tajemnice i obłęd. Dodatkowe okraszenie całości dziką, od lat nieokiełznaną przyrodą okazało się być tak genialnym posunięciem, że oprócz elementów charakterystycznych dla thrillera dostajemy także pełną niepokoju otoczkę grozy. Otrzymujemy bowiem niezwykle graficzne opisy, które sprawiają, że czujemy się swego rodzaju kompanami Julii w tej mrocznej podróży po zagadkach.

Nietuzinkowa kreacja Nastki jest mieszanką wielu skrajnych emocji. Z jednej strony dostajemy obraz ofiary mobbingu w szkole, młodej istotki, dla której mogłyby otworzyć się wszystkie drzwi. Druga strona medalu ukazuje sylwetkę dziewczyny, której pragnienie bycia silniejszą i nienawiść do rówieśników doprowadza ją do obłędu, skutkującego stworzeniem wyimaginowanego bytu. Bytu łaknącego krwi, w zamian dając siłę i pewność siebie. Pomimo tych rozbieżności, autorka fenomenalnie udowadnia, że każda z tych stron łączy się w  jedną przerażającą całość. Czytelnik z łatwością może zrozumieć, w jaki sposób osoba pokroju Anastazji postrzega rzeczywistość i jakie czynniki mogą realnie zaburzyć równowagę psychiczną.

Dawno nie czytałam książki, w której autor stworzyłby szereg solidnych tajemnic oraz intryg, i nie pogubiłby się w nich przy okazji. „Pomornica” natomiast została stworzona od A do Z. Każda zawiłość ma swój sens, a narrator perfekcyjnie go wyjaśnia, dzięki czemu próżno tu szukać jakichś niedomówień.

Autorka sprawnie manipuluje czytelnikiem, dając mu szereg alternatywnych rozwiązań całej łamigłówki, choć i tak finalnie większość naszych przypuszczeń nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Mimo wszystko kilka elementów da się wydedukować, ale do reszty nie sposób dojść.

Książka pełna emocji, realnie wpływająca na samopoczucie czytelnika, z takim trochę obserwatorem w roli narratora. Delikatne elementy oniryzmu i świetnie napisany aspekt psychologiczny balansują na granicy dobra i zła, choć de facto nie ma tutaj żadnej z tych skrajności.

Gorąco polecam!

Kup książkę Pomornica

Perseidy
Ewa Przydryga0
Okładka ksiązki - Perseidy

Ta jedna noc może odmienić twoje życie. Albo brutalnie je zakończyć. Ślady krwi znalezione na miejscu zbrodni dają Justynie nadzieję na to, że Milena...

Miała umrzeć
Ewa Przydryga0
Okładka ksiązki - Miała umrzeć

Spragniona mocnych wrażeń grupa nastolatków pod przywództwem Ady regularnie bierze udział w grze w ekstremalne wyzwania. W ten sposób...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba