„[…] Pomornicy strzeż się, dziecię,
gdy cię wybierze, toś martwy,
nie skryjesz się nigdzie na świecie.”
Nie wiem dlaczego, ale to słowa tak mi się „wkręciły”, że chodziłam i je powtarzałam gdy czytałam książkę, jak i długo po jej skończeniu.
„Pomornica” to najnowszy thriller psychologiczny Ewy Przydrygi i jak zawsze autorka stanęła na wysokości zadania tworząc fabułę, która ciekawi, ale i przynosi dreszczyk emocji.
Już od samego początku czuć mroczny klimat, który otacza czytelnika swoimi mackami. Niepokój, który odczuwa bohaterka przenosi się na nas i zaczyna działać na naszą wyobraźnię. Otrzymujemy wątek tajemnicy z przeszłości, która odbiła piętno na teraźniejszości, intrygę, zemstę, kłamstwo… Jestem to mieszanka, która sprawia, że od książki naprawdę ciężko się oderwać pomimo, że na plecach momentami pojawią się ciarki.
Autorka w sposób wręcz genialny podrzuca coraz to nowsze tropy, wodzi nas za nos i zaskakuje na każdym kroku. Zwroty akcji tylko potęgowały napięcie i powodowały, że nie mogła się doczekać zakończenia. Teoretycznie miałam w głowie kilka scenariuszy z czego częściowo się one spełniły. Jednak takiego wyjaśnienia nigdy bym się nie spodziewała.
„Pomornica” jest idealną pozycją dla miłośników thrillerów psychologicznych. Czuć napięcie, mrok, nic nie jest takie jak mogłoby się wydawać. Zdecydowanie polecam!
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-03-22
ktomzynska
Ta jedna noc może odmienić twoje życie. Albo brutalnie je zakończyć. Ślady krwi znalezione na miejscu zbrodni dają Justynie nadzieję na to, że Milena...
Ma umrzeć. Musi umrzeć. Taki jest nadrzędny cel. W radiowym konkursie Lila wygrywa rodzinny pobyt w luksusowej rezydencji. Położony z dala od...