Chciałam trochę odpocząć od ciężkich i niezwykle emocjonujących pozycji, dlatego sięgnęłam po coś lekkiego oraz ożywczego. Miałam dobre wyczucie, bo ta lektura okazała się niezwykle ciekawa, pełna ciepła i cukierkowo słodka. Idealnie nadaje się zarówno dla dojrzałego jak i młodego czytelnika.
Mia Jenrow to dziewczyna z aspiracjami na prawdziwą primabalerinę. Według opowieści rodzinnych jej dawna krewna była utalentowaną tancerką zespołu Opery Paryskiej i została sportretowana przez Edgara Degasa. Dlatego postanawia wyjechać do malowniczej Francji, by spędzić tam lato i szkolić swe umiejętności. Jednak na miejscu pewne wydarzenia jak i poznanie przystojnego Louisie, zmieniły jej plany.
Kim jest ten uroczy Francuz i jaką rolę odegra w życiu bohaterki? Czy legenda o jej prapraprababce jest prawdziwa? Co przeżyje i odkryje ta dwójka? Jak zakończy się ta pełna niespodzianek historia?
Już dawno nie czytałam tak intrygującej a zarazem romantycznej i zabawnej powieści, która pozwoliła mi oderwać się od szarej codzienności, przenosząc mnie na urokliwe uliczki Paryża. To zasługa autorki oraz jej pochodzenia, która zna to miasto miłości od podszewki i za pomocą plastycznego, przystępnego pióra, pozwoliła nam wyobrazić sobie to co widziała Mia i syn nauczyciela baletu.
Wraz z nimi przemierzałam stare kamienice, barwne uliczki, restauracje i lokale, które kusiły smakowitymi zapachami francuskich specjałów oraz zapierające dech zabytki.
Niepowtarzalny klimat jaki mnie ogarnął spowodował, iż pochłonęłam książkę wręcz na jednym wdechu. Zakończenie spowodowało u mnie ogromne zaskoczenie i przeżyłam chwile naprawdę stresujące.
Przypadła mi do gustu kreacja postaci oraz dynamiczna fabuła. Pasja do tańca przeplata się na przemian z poszukiwaniami dowodów, które mogłyby udowodnić, że opowieści rodzinne nie były wymyślone.
Jeśli lubicie takie urzekające historie, które trafiają prosto w serce to ta pozycja idealnie do tego się nadaje. „Pocałunki i croissanty” obiecuje dużą dawkę romantyzmu oraz wszystkie atrakcje w jakie obfituje Paryż. Z taką pozycją nie sposób się nudzić, dlatego polecam ją bardzo gorąco.
Wydawnictwo: Słowne młode
Data wydania: 2022-04-13
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Kisses and Croissants
Izabela Hebda
Welcome to New York, it's been waitin' for you. Powieść autorki bestsellerowych ,,Pocałunków i croissantów". Przenieś się z Paryża do... Nowego Jorku...