"Pies ogrodnika" Katarzyny Gacek to przyjemna, wciągająca i pozostawiająca czytelnika w oczekiwaniu na kontynuację losów głównej bohaterki lektura. Już sama okładka jest dość wymowna i bardzo charakterystyczna. Przyznam jednak, że od początku byłam przekonana, że tytuł będzie nawiązaniem do relacji z mężem Gai, wokół której toczy się cała akcja, co ku mojemu zaskoczeniu się nie sprawdziło.
Autorka przedstawia losy kobiety, której po tragicznych przeżyciach z przeszłości udaje się pokonać część przysłowiowych demonów i wieść zdawałoby się stabilne, satysfakcjonujące życie u boku dobrze sytuowanego mężczyzny. Zbyt duże zaufanie do męża okazuje się jednak błędem, ponieważ pewnego dnia bohaterka zaczyna podejrzewać partnera o romans. Choć zwykle załatwia wszystkie trudne sprawy natychmiast, tym razem dusi w sobie pokusę wybuchu emocjonalnego i postanawia przekonać się, z kim ją zdradza człowiek, którego wcześniej by o to nie podejrzewała. Co więcej, zbiera dowody w obawie, że ten zechce się wykpić i ostatecznie to ją obarczyć winą za rozpad małżeństwa. Okazuje się, że przeczucie jej nie myli.
Czy mimo tego Gaja, bo tak ma na imię główna bohaterka, zdoła udowodnić mężowi zdradę?
Jakie napotka problemy i do czego okaże się zdolny Artur?
Czy kobieta zdoła utrzymać swój dom?
Kto okaże się winny tajemniczego morderstwa?
Co z tym wszystkim ma wspólnego papuga, przyjaciółka z dzieciństwa i pewna równie piękna, co bezczelnie kłamiąca i niezwykle irytująca modelka jeżdżąca na głośnym motorze?
O ile początkowe wydarzenia są dość przewidywalne, o tyle rozwijająca się przygoda polegająca na rozwikłaniu zagadki morderstwa nastolatki jest przedstawiona w taki sposób, że całość czyta się z dużym zainteresowaniem. Chęć odkrycia tajemnicy zbrodni sprawia, że po książkę sięga się nawet wtedy, gdy ma się sporo innych dość pilnych rzeczy do zrobienia (przyjęłam zasadę nagradzania się możliwością przeczytania kolejnych rozdziałów za wykonanie poszczególnych etapów swojej pracy - w moim przypadku system sprawdził się znakomicie). Moim zdaniem autorka w interesujący sposób przedstawiła jak bardzo zdeterminowana potrafi być zdradzona kobieta. Mniej przekonująco jest natomiast pokazany "mechanizm" zakładania agencji detektywistycznej - przyznam jednak szczerze, że nie pokusiłam się jeszcze, by to zweryfikować, choć nie ukrywam, że temat mnie zainteresował.
Zakończenie nawiązuje do kontynuacji książki i z pewnością po nią sięgnę.
Tytuł polecam szczególnie osobom lubiącym lekką, detektywistyczną literaturę, z pewną dozą tajemniczości i poczucia humoru. Książka przypadnie też do gustu poszukującym przede wszystkim wątków zdrady i morderstwa, a te są tu wzbogacone dodatkowo pomysłowo przestawioną motywacją i determinacją do zdobycia niezależności finansowej głównej bohaterki.
Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-03-09
paulinarobak
Był taki stary dowcip, często opowiadany przez jej ojca: co to są mieszane uczucia? Mieszane uczucia są wtedy, kiedy twoja teściowa ginie w wypadku, roztrzaskując twoje nowiutkie porsche.
Poznaj paczkę wystrzałowych przyjaciół. Co ich łączy? Supermoce! Janek - doskonały wzrok Klara - idealny słuch Julka - superczuły dotyk Zosia - niezawodny...
Rewelacyjny słuch, bezbłędny smak i nadzwyczajny dotyk. Czegoś tu brakuje… Julka, Klara i Tymon podejrzewają, że tajemnica niezwykłych uzdolnień...
„Jak się dba o linię, to się nie je kopca kreta” pomyślała Matylda, nakładając ciasto.