Poznaj paczkę wystrzałowych przyjaciół. Co ich łączy? Supermoce!
Janek - doskonały wzrok
Klara - idealny słuch
Julka - superczuły dotyk
Zosia - niezawodny węch
Tymek - perfekcyjny smak
Aurelia i Aureliusz - szósty zmysł
Posiadanie nadzwyczajnych mocy jest superfajną sprawą. Pod warunkiem że akurat nie czyha na ciebie banda przestępców, którzy chcą poddać cię niebezpiecznym eksperymentom.
Szóstka przyjaciół wpada w ręce złoczyńców, którzy chcą wydrzeć tajemnicę ich mocy. I wykorzystać ją do swoich brudnych spraw. Ale bandyci nie przewidzieli jednego. Nie domyślają się istnienia Aureliusza. W nim cała nadzieja. Musi tylko odważyć się w pojedynkę zaplanować wielką ucieczkę, choć wcześniej rzadko robił coś sam...
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-07-28
Kategoria: Dla młodzieży
Rewelacyjna historia z wieloma wątkami w tle. Grupa przyjaciół walczy ze złem za pomocą swoich wyspecjalizowanych zmysłów. Rewelacyjna historia o miłości i przyjaźni a przede wszystkim o wsparciu innych osób w kryzysach. Książka nie tylko dla młodzieży i dzieci, ale również dorosłych aby zdali sobie sprawę z tego co jest najwazniejsze w życiu.
Ogromny plus za piekne wydanie w twardej opraeie i wielkie litery dzięki którym nawet najmniejsze dzieci dopiero uczące się czytać mogą szlifować swój warsztat!
,,Wielka ucieczka" to szósty już tom serii dla młodzieży ,,Supercepcja".
Szóstka przyjaciół dzieli niezwykły sekret. Każde z nich zostało obdarzone super czułym zmysłem, Janek ma doskonały wzrok, Klara idealny słuch, Julka superczuły dotyk, Zosia niezawodny węch, Tymek perfekcyjny smak, a bliźniacy Aurelia i Aureliusz są obdarzeni niezwykłą intuicją. Ze względu na swoje cechy są celem docent Radzanowskiej, która chce poznać sekret ich super zmysłów, aby móc tworzyć superszpiegów, dla tego, kto zapłaci więcej. Kiedy Tymek zostaje porwany, na pomoc wyrusza mu Julia, wkrótce kolejne dzieci trafią w ręce ludzi docent Radzanowskiej, a jedyny pozostający na wolności Aureliusz musi uwolnić przyjaciół, jednocześnie nie zdradzając dorosłym, jak specjalną grupą są jego przyjaciele. Czy Aureliuszowi uda się uwolnić przyjaciół? Co ukrywa jego ojciec? Czy przyjaciołom uda się ochronić sekret? Tego oczywiście dowiecie się z lektury powieści.
Serię ,,Supercepcja" można czytać osobno, więc lektura serii od szóstego tomu, nie sprawiła mi problemu. Akcja powieści podzielona jest pomiędzy wydarzenia w starej fabryce, gdzie przetrzymywane są porwane dzieci, i na wydarzenia na zewnątrz, w których Aureliusz, a także ich rodzice próbują ich odnaleźć.
,,Wielka ucieczka" to powieść przygodowa, z lekkim dreszczykiem, przy której młodzi czytelnicy na pewno nie będą się nudzić.
Serdecznie polecam na wakacyjne wieczory (i nie tylko), nie tylko młodszym czytelnikom.
A gdybyście mogli usłyszeć, jak bije serce wiewiórki w parku? Albo bezszelestnie wspiąć się po gładkiej metalowej ścianie? A może wytropić dowolną...
Kryminał obyczajowy, przy którym zapomnisz o całym świecie. Brawurowa intryga wciąga bardziej niż niejeden serial! Milanówkiem wstrząsa wieść o zaginięciu...
Przeczytane:2021-08-08, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku,
Supercepcja - Wielka Ucieczka
Katarzyna Gacek @gacekpisze
Wydawnictwo Znak Emotikon @znakemotikon
Poznajcie paczkę wystrzałowych przyjaciół. Co ich łączy? Supermoce!
Janek - doskonały wzrok
Klara - idealny słuch
Julka - superczuły dotyk
Zosia - niezawodny węch
Tymek - perfekcyjny smak
Aurelia i Aureliusz - szósty zmysł
To już ostatnia 6 część serii - znakomitej serii Pani Katarzyny Gacek. „Supercepcja” jest znakomita, a autorka po prostu genialna! Trzeba więcej takich Pisarzy! Jestem szczęśliwa, ze mogę Wam polecić tak znakomite książki.
Żałuję, że to już koniec, będzie mi strasznie brakowało przyjaciół z SUPERMOCAMI. Ale nic straconego - będę do nich wracała, poznawała ich na nowo. Książki mają szczególne miejsce na mojej półce z książkami.
Gorąco polecam! Warto! Jeśli nie znacie jeszcze serii "Supercepcji" - cudownej literatury fantastycznej bez magii to zachęcam do sięgnięcia po 1 tom i rozpocznijcie przygodę z Supermocami. Naprawdę warto. Nie będziecie rozczarowani.