Pi razy oko

Do przeczytania tej lektury oczywiście skusiła mnie okładka. Co prawda nie latałam nigdy, ale jakoś wpadła mi w oko ta czerwona okładka z białym samolotem. Po prostu przyciągnęła mnie, a jak już zaczęłam czytać, to przepadłam.
Autor w książce "Pi razy oko" podaje wiele przykładów na to jak omylny jest ludzki mózg i jak bardzo łatwo można popełnić pomyłkę, która czasem jest przyczyną nawet śmierci wielu ludzi.

„Nasze ludzkie mózgi zwyczajnie nie są przystosowane do radzenia sobie z matematyką bez treningu.”

Nie zawsze byłam wielbicielką matematyki, chociaż mówią o niej, że jest królową nauk, ale mimo to mój wykonywany zawód i tak był z nią ściśle związany. Sama niejednokrotnie doświadczyłam błędów w obliczeniach, które tu są podawane.
Matt Parker bardzo trafnie nazwał swoją książkę komedią matematycznych pomyłek. Uważam, że gdyby w podobny sposób prowadzone były niektóre lekcje matematyki w szkole, to zamiast być postrachem wśród uczniów byłaby może wyczekiwanym przedmiotem. Bo przecież można się wiele nauczyć nawet przy dobrej zabawie a nie tylko metodą wkuwania wzorów, które potem nie zawsze u wszystkich znajdują zastosowanie. Mimo tego, że autor pisze tę książkę językiem profesjonalnym, to bardzo dobrze i lekko się ją czyta. To tak jakby matematyka zyskała nowy, lepszy moim zdaniem wygląd.

"Ludzki mózg jest niesamowitym urządzenie obliczeniowym, lecz my ewolucyjnie wykształciliśmy umiejętność dokonywania osądów i szacowania rezultatów. Jesteśmy maszynami przybliżeniowymi.

Autor podaje wiele przykładów błędów inżynieryjnych, które kończyły się katastrofami, często nawet tragicznymi, lecz czasem tu przedstawione w sposób dość zabawny. Okazuje się, że w matematyce nie zawsze wszystko musi się zgadzać, czasem jest to wręcz niemożliwe. W książce tej poznajemy zastosowanie obliczeń matematycznych we wszystkich niemal dziedzinach życia, poczynając od tych poważnych jak lotnictwo czy budownictwo, poprzez oprogramowanie komputerowe typu Excel a na grach niekoniecznie dla dzieci kończąc. Matt Parker pokazuje nam w sposób ciekawy i humorystyczny jak złe obliczenia matematyczne potrafią zapędzić człowieka w przysłowiowy kozi róg. Słowem, każdy tu znajdzie dla siebie jakiś ulubiony temat, to jest lektura dla wszystkich. Dla tych co kochają matematykę i dla tych co jej nie rozumieją i wręcz nienawidzą, dla nastolatków oraz dla ich dziadków. Dla miłego spędzenia czasu z lekturą po prostu tak dla frajdy, a nie tylko dla nauki.
Na koniec jeszcze jeden cytat z książki:

"Piłka nożna na brytyjskich znakach drogowych ma niewłaściwą geometrię. Ktoś może powiedzieć, że to bez znaczenia, ale nie daje mi to spokoju."

Uważam, że zbyt mało jest takich książek, które w sposób lekki i przyjemny zachęcają do nauk ścisłych.
Polecam.

Informacje dodatkowe o Pi razy oko:

Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2021-06-30
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: Humble Pi: A Comedy of Maths Errors
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jakub Radzimiński
Dodał/a opinię: Myszka77

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Pi razy oko

Kup książkę Pi razy oko

Szczęśliwie papieżom jednego odmówić nie można: potrafią przekonać mnóstwo osób do zmiany swoich przyzwyczajeń z pozornie całkowicie uznaniowych pobudek.

Osobliwie nawet pory roku nie są dokładnie zgrane z rokiem astronomicznym.

Więcej cytatów z tej książki