Perseidy

ównonoc” Ewy Przydrygi sprawiła, że nie mogłam oderwać się od tej świetnie opowiedzianej, zaplanowanej w każdym calu, historii. Wiadomość o powstaniu "Perseid" - kontynuacji powieści, sprawiła, że czekałam na tę lekturę niecierpliwie i z zaciekawieniem.

„Perseidy” skupiają się na przedstawieniu zarysowanego już wcześniej wątku Mileny - siostry głównej bohaterki „Równonocy”. Myślę jednak, że historia jest tak poprowadzona, aby czytelnik, który nie zna poprzedniej powieści Ewy Przydrygi, odnalazł się bez wiedzy o zdarzeniach jakie miały w niej miejsce, a ciekawość poprowadzi go zapewne, aby zaległości te nadrobić.

Akcja toczy się na dwóch płaszczyznach: teraźniejszości (tu bohaterką jest znana nam Justyna) i przeszłości, gdzie prym wiedzie Milena. Obie płaszczyzny łączą tajemnice i niedopowiedzenia, szczątki wspomnień, małe drobne ślady, spajające wszystko w linearną ciągłość. I tu właśnie Justyna skrupulatnie dochodzi do złączenia obu linii czasowych poprzez poznanie prawdy o życiu siostry ale i skomplikowanej więzi z matką.

Dotarcie do tego co minione zawsze powoduje trudności, zwłaszcza gdy pomimo tylu lat od śmierci Mileny, wokół panuje swoista zmowa milczenia. Jak wytłumaczyć ślady krwi, które mogą być zgodne z DNA Mileny, a znalezione współcześnie na miejscu zbrodni? Co zdarzyło się w końcówce lat 90 - tych podczas Nocy Perseidów? Czy Justynie uda się poskładać elementy tej układanki? I jak to, czego się dowie wpłynie na jej losy?

Thriller „Perseidy” pełen tajemnic, sekretów, złożonych emocji zaskakuje raz po raz zwrotami akcji.
Ukazuje, że najbardziej skomplikowanych scenariuszy nie piszą nam spadające gwiazdy, ale my sami - poprzez swoje wybory, ścieżki którymi podążamy, czy to jakimi ludźmi się otaczamy. A rys psychologiczny każdej występującej tu postaci jest dopracowany i ciekawy. Nie ma miejsca na sztampowość i schematyczność. Historia opowiedziana tak, że zatracamy się w niej, utożsamiamy z bohaterkami, dajemy się w ciągnąć w ich światy.

Informacje dodatkowe o Perseidy:

Kup książkę Perseidy

Pomornica
Ewa Przydryga0
Okładka ksiązki - Pomornica

Julia i Wiktor, nowożeńcy, wprowadzają się do rodzinnego domu panny młodej. Pod nieobecność męża kobieta zauważa w ogrodzie balonik z zaszyfrowaną wiadomością...

Źródlisko
Ewa Przydryga0
Okładka ksiązki - Źródlisko

Ma umrzeć. Musi umrzeć. Taki jest nadrzędny cel. W radiowym konkursie Lila wygrywa rodzinny pobyt w luksusowej rezydencji. Położony z dala od...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba