Ostatni z listy

Temat wojny co chwila powraca w powieściach, które ukazują nam różne historie z tego okresu, czasami są one tragiczne, a innym razem mają szczęśliwe zakończenie i bez względu na przebieg opowieści za każdym razem wywołują łzy w oczach czytelników.
Ostatni z listy to historia oparta na prawdziwych wydarzeniach, opowiedziana jest przez osoby, które były świadkami wojny i przez ich bliskich, którym zostało to wszystko kiedyś przekazane. Mamy tutaj przedstawioną historię rodziny Szczecińskich oraz Hojak, która w sposób okrutny została rozdzielona na zawsze. Jest tutaj przedstawiona również piękna miłosna historia Władysława i Anieli, którzy pomimo przeciwności losu bardzo chcieli być razem, niestety ich również rozdzieliła lista, która była wyrokiem dla wielu ludzi.
Książki tej autorki znam już bardzo dobrze, ta jednak jest trochę inna, opiera się ona na faktach, więc poznajemy prawdziwe wydarzenia, ale pomimo całego smutku, emocje, które towarzyszą nam podczas czytania, są jednak inne niż zawsze były. W każdej poprzedniej historii mieliśmy wątek miłości zakazanej, osoby najczęściej dopiero na starość odnajdywały się i wtedy zaznawały szczęścia, jednocześnie był tam również wątek współczesny, też miłosny. Tutaj też mamy parę zakochanych, ale jednak jest trochę inaczej, nie ma tego dreszczyku emocji i samo rozstanie tej dwójki nie jest dla czytelnika tak bolesne, bardziej skupiamy się na wątku wojny niż na tej miłości.
Powieść jest naprawdę piękna i pokazuje ten ogrom bólu, który wojna odcisnęła na sercach najbliższych, którzy przeżyli, najbardziej polubiłam panią Bronisławę, która bardzo kochała swoją córkę i nie mogła zrozumieć, dlaczego nie mogła chociaż uratować swojego małego wnuczka. Nawet po latach jej ból się nie zmniejszył i to dzięki jej determinacji powstał cmentarzu upamiętniający wszystkich poległych z listy.
Po przeczytaniu mam trochę mieszane uczucia, autorka przyzwyczaiła mnie do czegoś innego, jednak nie mogę powiedzieć, że ta książka była zła, ponieważ przelała ona na papier po prostu prawdziwą historię, która została jej opowiedziana.

Informacje dodatkowe o Ostatni z listy:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-01-29
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Ostatni z listy

Kup książkę Ostatni z listy

Lekarka nazistów
Anna Rybakiewicz0
Okładka ksiązki - Lekarka nazistów

Jest rok 1941. Alicja Sambor - lekarka chirurg - ucieka wraz z córką z Warszawy, gdzie dzień wcześniej jej mąż został rozstrzelany przez Gestapo. W trakcie...

Miłość z krwi i kości
Anna Rybakiewicz0
Okładka ksiązki - Miłość z krwi i kości

W 1942 roku dwudziestoletnia Basia postanawia dołączyć do ukrywających się w lesiepartyzantów. Wśród nich jest Romek - zakochany w dziewczynie sąsiad oraz...