Noworoczne panny

Tom 1 cyklu Ścieżkami nadziei

Magda Knedler po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią literatury historycznej z wyjątkowym klimatem. "Noworoczne Panny" to pierwsza część nowego cyklu, który zachwyca od pierwszych stron. Ja jestem fanką książek opisujących tamte lata, gdzie klimat odbiega od czasów, w których nam przyszło żyć.

Akcja powieści rozgrywa się na przełomie XIX i XX wieku, a jej główną bohaterką jest młoda, wrażliwa kobieta poszukująca swojego miejsca w świecie. Knedler kreśli jej losy na tle burzliwych wydarzeń historycznych i społecznych, co sprawia, że historia nabiera autentyczności. Bohaterka musi zmierzyć się z konwenansami, ograniczeniami i własnymi pragnieniami – co czyni ją niezwykle realistyczną i bliską czytelnikowi. Jej losy wciągają od początku i bardzo dynamicznie się rozwijają. Ciekawość moje przy końcu tej książki sięgnęła zenitu i teraz wypatruje z wielką niecierpliwością następnej jej części.

Klimat powieści jest pełen melancholii, ale i nadziei. Autorka z ogromną dbałością o szczegóły oddaje realia tamtych lat – od opisów ubiorów, przez zwyczaje, po sposób myślenia bohaterów. Dzięki temu możemy poczuć atmosferę minionych epok, niemal tak, jakbyśmy sami znaleźli się w tamtych czasach. W tej opowieści znajdzie się cały wachlarz odczuć, bo ta młoda dziewczyna niczym kopciuszek ma szansę zaistnieć i pokazać swoje walory w świecie, który jest jej tak obcy.

Magda Knedler pisze w sposób niezwykle obrazowy, wciągający i emocjonalny. Jej styl to harmonijne połączenie pięknego języka, świetnie oddanych realiów historycznych oraz głębokiego portretu psychologicznego bohaterów. Każde zdanie wydaje się przemyślane i nastrojowe, co sprawia, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością.

Zdecydowanie tak! "Noworoczne Panny" to książka, która przenosi czytelnika do innego świata, wciąga swoją fabułą i skłania do refleksji. Jeśli lubisz powieści historyczne, pełne klimatu i emocji, ta lektura jest dla Ciebie. A że to dopiero pierwszy tom serii, można się tylko cieszyć, że to dopiero początek tej niezwykłej literackiej podróży!

Informacje dodatkowe o Noworoczne panny:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-01-29
Dodał/a opinię: Poczytajzemna

Tagi: Klasyka prozy literackiej Proza literacka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Noworoczne panny

Kup książkę Noworoczne panny

Medea z Wyspy Ognia
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Medea z Wyspy Ognia

Tom drugi serii o Medei Steinbart Miłość i zdrada w cieniu okrutnej wojny Breslau lata 1914-1918 Po tragicznych wydarzeniach w pałacu Falkenberg i konflikcie...

Usta rzeźbiarki
Magda Knedler0
Okładka ksiązki - Usta rzeźbiarki

O tym, czego doświadczyła podczas wojny, nie mówiła nikomu, nawet najbliższym. Przetrwała. Przeżyła. Jedyne, czego chciała, to uniknąć rozdrapywania ran...