Nasze małżeństwo

Roy i Celeste stanowią idelane małżeństwo. Oboje są piękni, młodzi i ambitni i właśnie zaczynają spełniać swoje marzenia. Jedyne, przez co są napiętnowani to kolor ich skóry - oboje są czarnoskórzy, a jak wiadomo przez powszechny rasizm często napotykają przeszkody w swoim życiu. Jednak mocno się kochają i stają naprzeciw wszystkim trudnościom. Wszystko układa się wspaniale i młode małżeństwo zamierza zacząc starać się o dziecko, aż nadchodzi dzień, który zmienia wszystko i Roy zostaje niesłusznie oskarżony i skazany na 12 lat więzienia. Czy małżeństwo z tak krótkim stażem ma szansę przetrwać próbę czasu?

***

Niesamowicie intrygująca książka, która stanowi wspaniałe studium uprzedzeń rasowych oraz wzorców, jakie na przestrzeni lat zostały wpojone w ludzi - czarnoskórzy zawsze są winni zarzucanych im czynów i mają o wiele mniejsze szanse na sprawiedliwy osąd. Niejednoktornie podczas czytania aż dreszcz przechodził mi po plecach, kiedy uświadamiałam sobie, jak niewielki wpływ ludzie mają na własne życie, jeżeli w grę wchodzą uprzedzenia. Sama żyję w kraju, w którym nie widać może aż tak dużych przejawów rasizmu, ponieważ nie ma w nim zbyt wiele "ludnoci kolorowej". Natomiast wiadomo, ze w Ameryce stanowi to ogromny problem już od dawien dawna, a autorka przedstawia nam skalę problemu w sposób bardzo obrazowy.

Często zwykły zbieg okoliczności może zniszczyć czyjeś szanse na szczęśliwe życie. Ta książka ukazuje nam, jak niewiele trzeba, aby stracić wszystko, na co ciężko się pracowału. Zwraca także naszą uwagę na ogromne nierównosci rasowe, które są wciąż ogromnie krzywdzące dla osób czarnoskórych. Nie powinno to mieć miejsca w czasach tak ogromnego rozwoju kulturowego, jednak wydaje się, ze ten problem nigdy nie straci na znaczeniu.

Książka głęboko poruszająca i skłąniająca do premyśleń. Ja jestem pewna, że na długo zostanie w mojej pamięci, ponieważ czytanie jej okazało się dla mnie dużym przeżyciem, jednak cieszę się ogromnie, ze po nią sięgnęłam. Jeszcze bardziej raduje mnie fakt, że autorka odważyła się ją napisać, ktoś inny wydac i przetłumaczyć na wiele języków, dzięki czemu jest szansa, że być może od małych drgań zaczną sie zmiany dotyczące porusznanego tematu.

Informacje dodatkowe o Nasze małżeństwo:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2019-01-30
Tytuł oryginału: An American Marriage
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Aleksandra Wolnicka
Dodał/a opinię: zaczytanalala

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Nasze małżeństwo

Kup książkę Nasze małżeństwo