W chwili, gdy do mediów dostała się informacja, że z Tomkiem Mackiewiczem dzieje się coś złego u szczytu Nangi Parbat, wydarzeniem tym przez kilka dni, żyła cała Polska. Smutne jest to, że dopiero po tragedii ludzie zaczęli doceniać Mackiewicza, a co niektórzy wówczas dowiedzieli się o jego istnieniu. Niektórzy do dziś oceniają zachowanie himalaisty, a inni dopiero po jego śmierci zrozumieli, że góry były dla niego prawdziwą pasją, za którą zapłacił, niestety, najwyższą cenę. Zapewne wielu z Was zadawało sobie pytanie: Dlaczego zginął tak młody człowiek? Dlaczego nie odpuścił i kolejny raz podjął próbę zdobycia szczytu ośmiotysięcznika? Dlaczego akcja ratunkowa się nie powiodła? O tym dowiecie się, czytając Nanga dream.
Nie wiem dlaczego, ale podczas lektury czułam jakąś więź z ludźmi, którzy wypowiadali się o Mackiewiczu. I przyznaję, że jego historia bardzo mną poruszyła. Być może wpływ na to ma niejako pochodzenie Mackiewicza, gdyż dorastał on w „moich” rejonach. I choć nie było mi dane nigdy go spotkać, to odczuwałam, jakbym czytała książkę o moim sąsiedzie.
Nanga dream to nie tylko relacje z ostatnich chwilach w życiu Mackiewicza, a zapis rozmów z ludźmi, którzy choć przez chwilę się w nim znaleźli – a Tomek i pamięć o nim nadal żyją w ich sercach. To książka, w której można znaleźć najistotniejsze informacje o Mackiewiczu, poznać miejsca, w których się wychowywał i mieszkał, jak również te, które odwiedził, choć na chwilę. Dowiadujemy się o jego problemach i troskach, jakie doświadczył w życiu. Choć miał ich niemało, to nigdy nie zrezygnował ze swojej pasji i dążył do wyznaczonego celu, a był nim zdobycie szczytu Nangi Parbat zimą. Ostatecznie udało mu się go osiągnąć, niestety na zawsze został już w górach razem ze swoim synkiem.
„Góry mnie wciągnęły na tyle, że mogę sobie tam siedzieć i siedzieć i jest po prostu dobrze”.
Sięgając po biografie, autobiografie wiem, że każda będzie wyjątkowa i różna od tych, które już przeczytałam. Zwykle spodziewam się w nich znaleźć odpowiedzi na pytanie „dlaczego?”. Łatwo jest mi się też utożsamić z bohaterem, jego przeżyciami, emocjami i myślę, że właśnie dlatego tego typu książki zostają w mej pamięci na długo po ich zakończeniu i odłożeniu na półkę. Uważam, że warto poznać bliżej historię o Tomku Mackiewiczu, bo była to bardzo ciekawa postać, dźwigająca na swych barkach bagaż trudnych doświadczeń. Polecam.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2018-10-03