Nagonka

Możliwość współpracy ze @skarpawarszawska to dla mnie duże wyróżnienie. Najnowsza książka Kościelnego to kolejna, świetna propozycja literacka z tegoż wydawnictwa, którą z czystym sumieniem mogę wam polecić. Oczywiście o ile kręci was świat zbrodni przesycony zapachem krwi, potu i łez, których na pewno tu nie zabraknie.

Wydziałem Zabójstw Komendy Wojewódzkiej we Wrocławiu wstrząsa seria dramatycznych zdarzeń. Ginie były partner Bieleckiego, a Sikora traci ukochaną kobietę i pogrąża się w rozpaczy. Również w związku Anety i Łukasza nie dzieje się dobrze. Po mieście grasuje owładnięty nienawiścią seryjny morderca, który za cel obrał sobie osoby w jego mniemaniu będące wrogami narodu polskiego. Są to m.in. osoby o odmiennej orientacji płciowej, Żydzi, Romowie czy chociażby wszyscy ciemnoskórzy. To opis w dużym skrócie, ale myślę, że tyle wystarczy, by wzbudzić waszą ciekawość i zachęcić do lektury.

Rewelacyjnie napisane dialogi, pikantne sceny seksu, soczyste żarty, i duuuuużo przekleństw – taka jest „Nagonka”. Mimo że nie czytałam poprzednich części, to nie miałam żadnych problemów ze zrozumieniem tego, co się dzieje. A dzieje się naprawdę sporo. Bohaterów, a raczej duetów jest tu kilka. Niektóre są dobrane idealnie, inne zaś są niczym dwa żywioły, które nieustannie z sobą walczą.

Oprócz wyzwań kryminalnych, z jakimi będą musieli zmierzyć się bohaterowie, czekają ich liczne zawirowania w życiu osobistym. Strata bliskiej osoby, kwestie odmienności seksualnej, uzależnienia, traumy wyniesione z domu rodzinnego – zapewniam was, że ani przez chwilę nie będziecie się nudzić.

Jedyne, do czego mogłabym mieć zastrzeżenia, to przedstawienie wątków nacjonalistycznych i rasistowskich w sposób, który może zachęcać do ich propagowania. Stąd też zasadnym jest umieszczenie na okładce znaczka 18+ .Książka bardzo mi się podobała, przypomniał mi się serial kryminalny, który kiedyś bardzo lubiłam, a mianowicie „Fala zbrodni”. Ktoś z was oglądał?

Nie jest to książka o niczym. Autor porusza tu wiele dylematów etycznych, pyta, o których granice nie warto i nie powinno się przekraczać, podejmuje z czytelnikiem dyskusje na tematy ideologiczne i związane z zagrożeniami płynącymi z social mediów.

Co ciekawe, po raz kolejny mamy możliwość usłyszenia tego, o czym niektórzy (ci odważniejsi) mówili już od dawna. Dziś coraz śmielej mówi się już nie o katastrofie czy wypadku smoleńskim a o zaplanowanym przez Rosję zamachu. Myślę, że w świetle obecnych dowodów nikt nie ma już co do tego wątpliwości. Jednak zostawmy kwestie polityczne i skupmy się na książce. Co poza tym mogę o niej powiedzieć?

Mocna, brutalna i bardzo realistyczna, chciałoby się rzec typowo męska literatura. Gratka dla fanów kryminałów. Polecam i jestem niezmiernie ciekawa tego, jak potoczą się dalsze losy komisarza Sikory. Czy poradzi sobie w nowej, być może najtrudniejszej jak dotychczas roli w jego życiu? Czy Aneta i Łukasz zdołają odbudować swój związek i stworzyć bezpieczny i spokojny dom dla dziecka? Kto przetrwa, a kto straci życie w trakcie rozwiązywania kolejnych zagadek kryminalnych? Myślę, że Kościelny nie powiedział jeszcze ostatniego słowa w wielu poruszanych tu wątkach.
Moim zdaniem to jeden z lepszych kryminałów, jaki czytałam w ramach współprac recenzenckich.

Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @skarpawarszawska

Informacje dodatkowe o Nagonka:

Kup książkę Nagonka

Łowca
Piotr Kościelny0
Okładka ksiązki - Łowca

W świecie przesiąkniętym przemocą, ktoś postanawia wymierzyć sprawiedliwość na własną rękę...Podczas kolonii w Karpaczu, dziesięcioletni chłopiec ginie...

Zły
Piotr Kościelny0
Okładka ksiązki - Zły

Kryminalny majstersztyk jednego z najlepszych polskich autorów Wrocław, szare czasy PRL- u. We wrocławskich Świniarach zaginęła młoda kobieta. Milicja...