Mieszko. Wyjście z cienia

❓Lubicie książki, gdzie fakty historyczne przeplatają się z fikcją literacką ❓

📚Jeżeli tak to przedstawiam Wam najnowszą powieść @daniel.komorowski.autor „Mieszko. Wyjście z cienia”

📚W historycznych źródłach sięgających czasów przed Chrztem Polski zachowało się niewiele informacji na temat Mieszka I, dlatego też historycy wysnuwają różne hipotezy.

📚Autor już na samym początku książki wyjaśnił, że wiele jest niewiadomych, dlatego pewne rzeczy przyjął zgodnie z powszechną wiedzą, a inne są jego własną interpretacją. Przedstawiona historia wcale nie musiała się wydarzyć, ale też niewykluczone, że właśnie tak mogło być w rzeczywistości.

📚Czytelnik zostaje zabrany w sam środek średniowiecza, do księstwa Polan, w którym kniaziem jest Siemomysł. Poznajemy również jego synów : Czcibora, Prokuja oraz najstarszego – Mieszka.
Ten ostatni przed wielu laty został wygnany. Wymazawszy ze swojego serca Piastów przeniósł się na zupełnie inne ziemie. Dzięki swojemu intelektowi, charyzmie, umiejętnościom przywódczym, a przede wszystkim umiejętnym posługiwaniem się orężem wypracował sobie nowe imię i pozycję : konung Dagome.
Wraz ze swoją nieznającą litości drużyną, siał postrach wszędzie tam gdzie stanęła jego stopa, samo jego imię było trwogą dla ludzi. Nikt nie chciał mieć w nim wroga, a niewielu miał on przyjaciół.
Jednym z jego sojuszników był wiking król Harald Sinozęby. Razem wyruszali na wyprawy, grabili, chędożyli i palili wioski. 🏹⚔️

📚Jednak przeznaczenie i rodowa krew nie zapomniały o Mieszku. Siemomysł na łożu śmierci wyznał, że to właśnie jego wygnany syn ma zająć po nim stolec władcy Polan.
Czy Czcibór odda kniaziostwo? Czy Dagome będzie chciał wywalczyć to co jest mu należne z racji urodzenia?

📚Bardzo dobrze opisane bitwy i walki wielkich wojów. Ogromny plus dla autora, za realizm ponieważ nie tylko postacie „po naszej stronie” odnosiły sukcesy w walce- wszak rębajła były także u wrogów.

📚Jest to mocna lektura, w której znajdzie się wiele scen przemocy, nierówności i intryg.

Mnie osobiście nurtuje tylko jedno pytanie : kiedy ukarze się kolejna część? 😊

Informacje dodatkowe o Mieszko. Wyjście z cienia:

Kup książkę Mieszko. Wyjście z cienia

Szał bitewny
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Szał bitewny

Jakie skutki wywoła wielka wojna braci? Czy największych zdrajców spotka zasłużony los? Jaką karę poniesie jeden z synów Ragnara? Rosną wpływy Danów w...

Żądza krwi
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Żądza krwi

Jaki los spotka rozbitków z duńsko-norweskiej floty, którą pochłonął ogromny sztorm zesłany przez samych bogów? Kto przejmie władzę? Przed nimi Irlandia...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba