Tę pozycję mam już od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że potwierdziło się to co od zawsze wysłuchiwałam, czyli, że na daną książkę przyjdzie odpowiedni moment i proszę?! Tak idealnie strzeliła się w to jak się czułam, co robiłam bądź z czym się zmagałam. To było moje pierwsze spotkanie z autorką i kochani nie ostatnie, ponieważ za chwile wychodzi drugi tom i cieszę się, że nie będę musiała długo czekać. Premiera planowana jest na 09.02.2022. Już zacieram ręce.
Obyczajówki z historią w tle zaczęłam od niedawna czytać i nie wiem, dlaczego, od tak po prostu. Książka mimo tematyki idealnie sprawdzi się w podróży bądź na leniwą niedzielę, bo czyta się szybko. Nie ma w niej zawiłości czy niejasności. Jeżeli lubisz temat II Wojny Światowej, Lwów w tym okresie oraz cudownych ludzi, którzy każdego dnia muszą zmagać się z prozą życia to trafiłeś idealnie.
Ada Szuba jest jedną z trzech córek kolejarza i zubożałej arystokratki, która musi stawić czoła temu co czeka ją za rogiem. Nie ma łatwo z czego dowiecie się czytając książkę. Bardzo urzekła mnie prostota życia ludzi, którzy na tle historii potrafili czerpać radość z życia i brać je takim jaki był, gdzie właśnie dziś w XXI w. nie potrafimy dostrzec tego co jest w życiu najważniejsze. Przedwojenny Lwów nie raz ukazywał się w dość oryginalny sposób, że ma się ochotę spakować walizki i jechać tam i zobaczyć to piękno jakie uchwyciła autorka w książce.
Nasza bohaterka pracuje w ochronce i poznamy to z czym przyszło jej się zmagać oraz całej jej rodziny. O książce można pisać tylko w cudowny sposób, ale od razu nakreślę nie znajdziesz tutaj nic z kryminału czy fantastyki więc może innym razem. Książka powinna być czytana przez każdego kto lubi obyczajówki z wojną w tle i nie tylko.
Jaka jest młodość ten pewnie wie, że jak serce mocno zabije to nie ma zmiłuj Świat staje przed nami otworem i bierzemy go pełnymi garściami, ale jak wkracza wojna z butami zaczyna się walka o siebie, bliskich, dom o normalność o życie. Brutalna prawda jaka jest widziana oczami bohaterów pokazała, że mimo strat poniesionych mając bliskich można przetrwać wszystko.
Opisów książki jest pełno i można przeczytać dowiedzieć się co i jak ale uważam, że odkrywania samemu tego co przynosi książka Pani Moniki to jest to w co warto zainwestować. Za swój egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Książnica to była ogromna przyjemność poznać tak wspaniałych bohaterów, a autorce gratuluje.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2021-05-05
book_matula Ann Wójcik
Trzeci tom serii DWA MIASTA - dalsze losy rodziny Szubów w pachnącym kamiennie i kwiatowo Wrocławiu.Wrocław, lata 60. Dla Adeli, Józki i Nelki Lwów staje...