Ludzie z mgły

NIE KAŻDY, KTO ZBŁĄDZIŁ WE MGLE,
ODNAJDZIE DROGĘ DO DOMU.

Nie ukrywam, że bardzo lubię pióro Izabeli Janiszewskiej. Autorka z każdą kolejną książką podnosi wyżej poprzeczkę i zaskakuje mnie coraz bardziej, a ja po skończonej lekturze zastanawiam się, co następnym razem nam zaserwuje. Książki Izabeli Janiszewskiej charakteryzuje niebywały mroczny klimat i małe miasteczka, co dla mnie jest ważnym elementem dobrze skonstruowanej historii.

„(…) nad łąkami unosiła się mgła. Taka sama jak, ta, która spowijała miasto przy wszystkich poprzednich zaginięciach. Gęsta i nieprzenikniona. Ta, która mąciła w głowach i wiodła na zatracenie.”.

Na mieszkańców Sinic pada blady strach, kiedy w mglisty poranek znika bez śladu dziewiętnastoletnia Alicja Jarosz. Świadomość, że nie jest pierwszą nastolatką, która weszła w unoszącą się nad łąkami biel, tylko potęguje w ludziach niepokój.
Po dwóch miesiącach od zniknięcia policja nadal nie ma żadnego śladu, który mógłby im odpowiedzieć na pytanie, co takiego stało się z dziewczyną. Wszystko nabiera tempa w momencie, kiedy dwójka nastolatków nagrywa reportaż z miejsca zaginięcia. Nieoczekiwanie podczas nagrania z lasu wychodzi mężczyzna. Nie wie, kim jest ani, skąd się tam wziął, ma jednak coś, co należało do Alicji.

„Ludzie z mgły” to prawdziwa uczta literacka dla koneserów gatunku. Izabela Janiszewska po raz kolejny stworzyła historię, którą czytałam z ogromnym zaciekawieniem i zaangażowaniem. Historię, od której nie sposób jest się oderwać.
Fabuła dopracowana jest w najdrobniejszych szczegółach, jej wielowymiarowość i zawiłość nie pozwala czytelnikowi, choćby na chwilę znużenia. Autorka po mistrzowsku buduje napięcie, które towarzyszy nam po ostatnią stronę powieści. Pełno tutaj sekretów, niedomówień i tajemnic, które z każdym przeczytanym rozdziałem coraz bardziej wzbudzają niepokój.
„Ludzie z mgły” to fenomenalny thriller z intrygującą zagadką, której zakończenie z pewnością zaskoczy nie jednego czytelnika. Autorka stworzyła powieść, której atmosfera momentami sprawiała, że czułam ciarki na ciele. Oddała w nasze ręce historię nieszablonową, ze świetnie wykreowanymi bohaterami. Są tak realni, a ich doświadczenia tak namacalne, że czytelnik ma wrażenie, jakby był jednym z nich.
„Ludzie z mgły” to jedna z najlepszych przeczytanych przeze mnie w tym roku książek i z pewnością ciężko będzie ją przebić. Polecam!

Informacje dodatkowe o Ludzie z mgły:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2023-03-08
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Ludzie z mgły

Kup książkę Ludzie z mgły

- Coś się stało, że tak pan po nocy ludzi straszy? Zawału prawie przez pana dostałem.- No to całe szczęście, że pan nie dostał, bo nie miałabym wtedy z kim pogadać.

Więcej cytatów z tej książki