Loveless

"To bardzo szerokie spektrum z całą gamą różnych uczuć i doświadczeń. I naprawdę nie ma sposobu, aby powiedzieć, co czuje jedna konkret na osoba, nawet jeśli otwarcie określa się jako aseksualna."

"Loveless" czytałam po raz drugi i po raz drugi się w niej zakochałam. Jest to historia Georgii, która odkrywa swoją seksualność. Przygodę z nią zaczynamy od ostatniego roku liceum a kończymy na studiach, gdzie wchodzi do dorosłego i samodzielnego życia. Razem z dziewczyną stawiamy czoła problemom, niewyjaśnionym tematom czy nowym doświadczeniom.

Po pierwsze, wielkie brawa dla autorki za wykreowanie tak wspaniałej bohaterki. Jest to osoba, z którą wielu z nas może się identyfikować. Nie tylko pod względem orientacji, ale również tej codzienności, która niekiedy jest przytłaczająca. Oprócz narratorki, mamy całą gamę cudownych i barwnych postaci, które także mają swój głos. Śledzimy ich pierwsze miłości, rozterki czy kłótnie. Bez zmian moim faworytem jest Sunil, czyli tzw. uczelniany rodzic. Nie raz podnosił* na duchu Georgię, gdy ta miała wątpliwości i zawsze wiedział*, co powiedzieć. Drugą taką osobą jest Rooney, która po re-readzie zdobyła (nie tylko) moje serce.

"Nawet nie wiedziałam, jak zacząć to właściwie tłumaczyć. Czułam, jakbym to sobie wymyśliła. Jak sen, którego do końca nie pamiętałam."

Jeśli miałabym porównać oryginalną i polską wersję, to w zasadzie nie ma zbyt wielkich różnic. Na pewno polska ma więcej stron, lekko zmienioną okładkę i jest zdecydowanie wygodniejsza do czytania. Jedyne, co mi nie pasowało, to tłumaczenie niektórych słów (gender, biseksualista), ale pamiętajmy, że każdy się uczy i może popełnić błąd.

"Loveless" wciąga, angażuje i zachwyca od pierwszej strony. Ja zostałam oczarowana tą historią ponownie. I nawet jeśli nie do końca utożsamiam się ze wszystkimi występującymi tu wartościami, to na zawsze pozostanie ona w moim sercu. Choćby dzięki tym epickim teatralnym czy bajkowym wstawkom (Shakespeare, Scooby-Doo).

Słowem zakończenia:
Georgia, jesteś wspaniała. Ty, jesteś wspaniał*.

Informacje dodatkowe o Loveless:

Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2022-05-18
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Loveless
Dodał/a opinię: xbooklikex

Tagi: Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Loveless

Kup książkę Loveless

Solitaire
Alice Oseman0
Okładka ksiązki - Solitaire

,,Buszujący w zbożu" ery cyfrowej. THE TIMES Czuła i szczera opowieść o dojrzewaniu, trudnych relacjach z rówieśnikami, samotności i nieustającym...

Heartstopper. Tom 4
Alice Oseman0
Okładka ksiązki - Heartstopper. Tom 4

Charlie i Nick są gotowi, żeby powiedzieć te dwa wyjątkowe słowa. Ale życie to nie bajka - tych dwoje musi się jeszcze wiele nauczyć o miłości.   Charlie...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba