Love, Rosie

Inne wydania:

Rosie i Alexa poznajemy już od najmłodszych lat. Jako pierwsze czytamy ich liściki przekazywane sobie w ławce szkolnej. Mijają lata lecz ich przyjaźń nie słabnie. Alex po ukończeniu szkoły wyrusza do Bostonu na studia medyczne, Rosie chce również spełnić swoje marzenia i zapisuje się do szkoły hotelarskiej - również w Bostonie. Jednak od tej pory jej życie oraz przyjaźń zaczynają się komplikować.
Na początku forma książki, gdzie czytelnik zapoznaje się tylko z korespondencją bohaterów była dla mnie odrzucająca, prawdopodobnie dlatego że wcześniej nie spotkałam się z taką formą, brakowało mi narracji, opisów uczuć i myśl i bohaterów. Jednak po czasie przyzwyczaiłam się i nie było już tak męcząco jak na początku.
Książkę czyta się bardzo szybko, momentami jest wzruszająca, momentami zabawna i mimo że jest przewidywalna myślę że warto przeczytać. Chociażby dlatego żeby się przekonać że nawet po największej burzy wychodzi słońce. Czasami ciężko wychwycić przeskoki czasowe, choć mamy odniesienia w korespondencji iż minęło sześć czy osiem miesięcy oraz kartki urodzinowe wskazujące na wiek bohaterów to czasami ich po prostu brakuje i czytelnik nie wie jak długo trwała przerwa w korespondencji.
Bardzo polubiłam główną bohaterkę - Rosie, jest uparta, zawzięta i mimo przeciwności nie poddaje się. W jej życiu wszystko idzie nie tak jak powinno ale potrafi się podnieść z kolan, powiedzieć "Pieprzyć to!" i zacząć życie od nowa. Często jej wybory są irytujące czy nawet głupie ale tak już jest w życiu, każdy popełnia błędy i każdy czegoś żałuje. I jest jeszcze Alex - wiecznie w nią zapatrzony, pełny uczucia, wsparcia, zawsze skory do pomocy, przyjaciel idealny, z tych którzy nie zdarzają się w prawdziwym życiu.
Autorka potrafiła w taki sposób ująć relacje rodzinne, że czytając czuje się ciepło i miłość emanujące z rodziny Rosie. Myślę, iż właśnie dlatego że dziewczyna została wychowana w pełnej miłości rodzinie, jest bardzo ufna co przysparza jej wielu problemów w dorosłym życiu.
Polecam serdecznie tę pozycję.

Informacje dodatkowe o Love, Rosie:

Tłumaczenie: Joanna Grabarek
Dodał/a opinię: centka3

Zobacz opinie o książce Love, Rosie

Kup książkę Love, Rosie

Kiedy ludzie są jeszcze dziećmi, oceniają powagę sytuacji, obserwując swoich rodziców. Gdy się przewracasz i nie możesz się zdecydować, czy bardzo cię boli, czy też nie, spoglądasz na rodziców. Jeżeli wyglądają na zmartwionych i biegną w twoim kierunku, zaczynasz płakać. Jeśli zaczynają się śmiać i mówią: „Nic się nie stało”, wstajesz i przechodzisz nad sprawą do porządku dziennego.

Więcej cytatów z tej książki

Kiedy cię poznałam
Cecelia Ahern0
Okładka ksiązki - Kiedy cię poznałam

Jasmine kocha swoją pracę i dotkniętą zespołem Downa siostrę. Zmuszona do odejścia z pracy stwierdza, że miłość do siostry to za mało, by nadać sens jej...

Dziewczyna w lustrze
Cecelia Ahern0
Okładka ksiązki - Dziewczyna w lustrze

Bohaterką ,,Dziewczyny w lustrze" jest Lila, która dobrze wie, jaką jest szczęściarą - udało jej się znaleźć wymarzonego mężczyznę. Jednakże gdy w dniu...