„(…) gdy potrzeba bohatera, każda szansa jest lepsza niż żadna”.
To ilustrowana historia pierwszego zabójcy smoków.
Potężne potwory terroryzowały królestwo Selony. Na wezwanie króla do pokonania tych bestii – ohydnej gorgony żyjącej na południu, groźnego yeti żyjącego na północy, bezlitosnego wampira żyjącego na wschodzie i zabójczego feniksa żyjącego na zachodzie – odpowiedział syn szewca – Konrad. Chłopiec kolejno pokonywał stworzenia i otrzymywał, za każdym razem, nagrodę. Jaką? Dowiecie się, gdy przeczytacie legendy.
Największym zagrożeniem dla królestwa okazał się Kula Bakar – Smok. Zmierzenie się z nim wymagało od Legendnika sprytu i doświadczenia. Czy bohaterowi uda się wyjść zwycięsko z tej potyczki?
Jeszcze nie czytałam serii „Baśniobór” i „Smoczej straży”, ale znam twórczość Brandona Mulla.
Nie uważam, żeby przeczytanie tego dodatku miało zły wpływ na odbiór serii, a wręcz odwrotnie.
Bardzo lubię legendy. One mówią o odwadze, przeznaczeniu i magii. Te pokazują również mądrość, która wypływa z Lilianny, zrozumienie dla prawdy i szczerości oraz wiarę w osobę najbliższą i wsparcie dla niej.
Piąta legenda jest jak morał oraz klamra, która spina cztery wcześniejsze podania. Wyjaśnia je i sprawia, że czytelnik może pomyśleć, iż opisane historie wydarzyły się naprawdę.
Książka jest pięknie wydana. Złocenia dają wrażenie starej księgi, co idealnie łączy się z legendami.
Zawiera ona również szczegółową mapę Selony i niepublikowany dotąd, ilustrowany spis zabójców smoków, które zapewne będą pomocne czytelnikowi, kiedy będzie chciał zagłębić się w serie: „Baśniobór” i „Smocza straż”.
Polecam wszystkim te pięknie opisane legendy okraszone ślicznymi ilustracjami.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-11-23
BOOKSARE_MYPASSI
Autor serii Baśniobór i Pozaświatowcy, bestsellerów z listy „New York Timesa”. Cole chciał się tylko popisać przed kolegami w Halloween...
Interaktywna księga Baśnioboru dla wszystkich fanów sagi! OENarysuj smoka OERozwiąż zagadki OEPrzejdź labirynt OEZagraj w grę OEZrób własny...