Krew i popiół

Tom 1 cyklu Blood and Ash

Na tę książkę w polskim wydaniu czekałam 😁

Jennifer L. Armentrout oddaje nam w ręce historię o nieidealnej bohaterce, ale za to z dobrym sercem i mimo wszystko charakterną duszą.

Życie Poppy od początku było nie było łatwe, a późniejsza pozycja społeczna nakreśliła jej przyszłość wieloma obowiązkami i powinnościami.

Poppy była Panną. A Panna nie miała lekkiego życia.

Dziewczyna jednak nie była taka, jak wydawało się osobom z boku.
Dzięki swojemu strażnikowi nauczyła się zadbać o siebie. Co w dalszej części historii uratuje jej niejednokrotnie życie.

Świat Poppy zostanie wywrócony do góry nogami.
To co bliskie i dobrze znane stanie się złudzeniem i fikcją.
Czy będzie umiała poradzić sobie z nowymi realiami?
Kim okaże się Hawke i jaki wpływ będzie miał na zbliżające się zdarzenia?
Kim okaże się Mroczny Pan i co się stanie z Poppy?

Autorka wprowadza nas jej świat stanowczym krokiem, bez oglądania się za siebie i rozdrabniania się. Od pierwszych stron jesteśmy zarzuceni zwrotami, nazwami czy krainami z tego uniwersum. Jednym się to spodoba, drugim nie przypadnie do gustu.
Dla mnie taki zabieg jest plusem, dużym plusem.
Fantastyka rządzi się swoimi prawami, a wchodząc w świat bohaterów chciałabym od razu go poznać, by głębiej wejść w historię.

Armentrout świetnie operuje piórem, co przekłada się za doskonale wykreowanych bohaterów, fabułę i umiejętne zainteresowanie Czytelnika daną historią.

Byłam pod wrażeniem, a zakończenie było jednym z lepszych jakiego mogłam się spodziewać.
A fakt, że czytałam oryginał nie miał na to wpływu.
Miałam wrażenie, że historię zawartą na stronach "Krwi i Popiołu" poznaję od nowa

Książka przeznaczona dla czytelników 16+

Informacje dodatkowe o Krew i popiół:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-01-12
ISBN: 9788328720220
Tytuł oryginału: Fromm Blood and Ash
Tłumaczenie: Danuta Górska
Dodał/a opinię: Niebieskowlosa

Tagi: Contemporary fantasy bóg

Zobacz opinie o książce Krew i popiół

Kup książkę Krew i popiół

Śmierć jest jak stary przyjaciel, który przychodzi z wizytą, czasami wtedy, kiedy najmniej się jej spodziewasz, a czasami wtedy, kiedy na nią czekasz.

Niektóre rzeczy, raz wypowiedziane, zaczynają żyć własnym życiem.

Więcej cytatów z tej książki

Królestwo ciała i ognia
Jennifer L. Armentrout0
Okładka ksiązki - Królestwo ciała i ognia

Drugi tom cyklu ,,Krew i popiół", światowego bestsellera z gatunku new adult   Wszystko, w co Poppy kiedykolwiek wierzyła, okazało się kłamstwem. Nawet...

Origin
Jennifer L. Armentrout0
Okładka ksiązki - Origin

Po udanej, lecz katastrofalnej w skutkach wyprawie do Mount Weather, będzie musiał zmierzyć się z brutalnym faktem. Katy już nie ma. Została porwana. Odnalezienie...