Kraków czerwonych. Zamieszki krakowskie 1923, 1936

Powieść historyczna kojarzy nam się z mało przystępnym sposobem przekazu informacji. Większość społeczeństwa powie, że są one nudne. Książki naukowe zaś - trudne do zrozumienia. Te drugie zapewne nie są przeznaczone dla każdego czytelnika, bowiem trzeba się wykazać znajomością terminologii i często - cierpliwością.

W przypadku książki Pawła Słomiaka, przypadku powieści historycznej, osobiście nie mogę narzekać na nudę. Powiem szczerze - czyta się książkę przyjemnie. O ile przyjemnie można czytać o jakichkolwiek strajkach? Bardziej chodzi mi o styl napisanej książki.

"Kraków Czerwonych" przedstawia nie tylko strajki robotników przeciw wojsku w 1923 oraz 1936 roku. Oczywiście one są myślą przewodnią książki oraz jej głównym bohaterem. Niemniej jednak warto skupić uwagę na osobowości główne oraz poboczne. Jako fankę sportu zainteresował mnie aspekt PZPN oraz meczu Cracovii ze szwedzkim klubem, którego nazwy nie podano. Mecz zakończył się wynikiem 2:2. Jeden z głównych bohaterów był działaczem w KOZPZ. Jego syn był studentem Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz działaczem SSS - Stowarzyszenia Samopomocy Społecznej.

"Kraków jest nasz" - rzekli robotnicy podczas strajku w 1923. Oba strajki są mało omawiane na lekcjach historii. Bardzo krwawy czas, ginęli ludzie, tracili rodziny. Dwudziestolecie międzywojenne to czas kryzysów ekonomicznych, odrodzenia się Polski po 123 latach niewoli. Strajki zatem nikogo dzisiaj nie dziwią.

W 1936 roku strajk został stłumiony brutalnie przez władzę sanacyjną. To już czas dekompozycji obozu sanacyjnego, gdzie "rządy" zaczął obejmować "triumwirat".

Książka stanowi źródło wiedzy, choć trzeba na nią patrzeć nie tylko przez pryzmat polityki oraz historii. Wiele wątków obyczajowych daje również do myślenia oraz wprowadza nas w klimat czasów między pierwszą a drugą wojną światową. Lektura interesująca i winna być obowiązkowa.

Informacje dodatkowe o Kraków czerwonych. Zamieszki krakowskie 1923, 1936:

Kup książkę Kraków czerwonych. Zamieszki krakowskie 1923, 1936

Kraków niezłomnych 1946
Paweł Słomiak0
Okładka ksiązki - Kraków niezłomnych 1946

W wolnej Polsce po roku 1989 o Żołnierzach Wyklętych mówi się wciąż stanowczo za mało. Celem niniejszej książki jest przybliżenie historii krakowskiego...

Kraków cywilizacjonistów 2055
Paweł Słomiak0
Okładka ksiązki - Kraków cywilizacjonistów 2055

Wolność słowa jeszcze nigdy nie była tak ryzykowna. Kraków, 2055 rok. Zbliżają się pierwsze w historii wybory na prezydenta Ziemi, w których...