Klub Koneserów Zbrodni

"Klub Koneserów Zbrodni" wpadł mi w ręce przypadkowo, podczas wizyty w antykwariacie. Nie mogłam go tam zostawić. Z historią niektórych zbrodni opisanych w książce Capuzzo - z racji mojego zajęcia - zetknęłam się już wcześniej, głównie na sali wykładowej. Już wtedy - przypominały sny za które odpowiadać mógł jedynie Fobetor (syn Hypnosa, bóg snów odpowiedzialny za koszmary senne). Wydawało mi się więc, iż wiem na co się piszę biorąc "Klub..." do ręki. W miarę czytania okazało się, iż muszę zweryfikować swoje poglądy. To nie historia o seryjnych mordercach czy Stowarzyszeniu Vidocqa - to wycinek z historii bestialstwa. O bestialstwie wspominał już Arystoteles w Etyce Nikomachejskiej, twierdząc, iż "(...) tak też rzadkością jest bestialstwo u ludzi, najczęściej zdarza się ono wśród barbarzyńców, bywa jednak też spowodowane chorobą lub kalectwem; to obelżywe miano nadajemy też ludziom, którzy w nikczemności swej przekraczają miarę.."* Od czasów Arystotelesa wiele się zmieniło. Nie potrafię zbrodni opisanych w książce nazwać inaczej niż bestialskimi. Przeraża przede wszystkim zasięg zjawisk opisanych przez Autora. Szczególnie poruszyła mnie historia "Chłopca z Pudełka." Sadyzm w najczystszej postaci. Richard Walter wspomina iż "zarezerwowany kiedyś wyłącznie dla arystokracji, sadyzm stał się współcześnie dostępny dla mas. Dawniej morderca musiał dysponować majątkiem, władzą i pozycją pozwalającą mu poświęcić czas na przygotowanie i popełnienie zbrodni; musiał też mieć dostęp do potencjalnych ofiar. Obecnie wystarczy mu byle jaka stała praca, kawalerka, tania furgonetka, telewizja kablowa z której może czerpać inspirację, oraz pakiet praw obywatelskich*." Przerażająca, bardzo trafna konkluzja. "Klub Koneserów Zbrodni" jest książką poruszającą, autentyczną do bólu, pozostawiającą po sobie wiele pytań o najciemniejsze zakamarki ludzkiej psychiki. Książka warta przeczytania, której Autor w sposób rzeczowy, niepowtarzalny kreśli walkę ze Złem, jaką toczą Bohaterowie opowieści. Polecam. * Arystoteles, Etyka Nikomachejska,VII 1`1145 a 27-114 b8,w przekładzie D. Gromskiej, Lwów 1938, str. 236 * "Klub Koneserów Zbrodni" M. Capuzzo, str. 421

Informacje dodatkowe o Klub Koneserów Zbrodni:

Wydawnictwo: angielskie