Jomswiking. Czas ognia i żelaza

Książka z którą na pewno zarwiecie nie jedną noc i której nie da się przeczytać na raz. W niej przeniesiecie się w kompletnie odległy i daleki nam świat. Idealna powieść dla fanów "Gry o tron" oraz "Wikingów".
Na początku ciężko było mi się w nią wkręcić, ponieważ otaczała mnie masa różnych dziwnych imion i nazw. Po kilkunastu stronach było mi się od niej już ciężko oderwać i na pewno nie jest to lekka i łatwa lektura, ale ja te wymagające cenie sobie o wiele bardziej!

W niej poznamy dokładnie historię Torsteina, który jako mały chłopiec trafia do niewoli. Na jego oczach mordują mu ojca (brutalne!), a jego zabierają na handel. Trafia on do pobliskiej wioski i zostaje kupiony przez starszego mężczyznę, który cieszy się dobrą opinią, a jego uczy robić łuki oraz budować łodzie. Chłopiec zaczyna myśleć o ucieczce, wie jednak, że mu się to nie uda i, że wtedy na pewno będzie musiał zginąć. Przystaje na swój los, aż pewnego dnia i ta wioska zostaje obrabowana oraz całkowicie zniszczona. Jemu na szczęście udaje się przeżyć, zabiera cały dobytek starca i rusza w poszukiwania lepszego życia oraz swojego starszego brata.

Książka dużo opisuje i bardzo podoba mi się to, że jest ona napisana w pierwszej osobie, oraz że wszystkie wydarzenia widzimy w niej z perspektyw Torsteina. Dużo jest w niej jego uczuć oraz przeżyć i emocji. Momentami jest ona naprawdę brutalna i dokładnie wszystko opisuje. Każdy z nas chyba jest sobie w stanie wyobrazić, jak mordowali Wikingowie. Momentami może być ona ciężka i monotonna, ale ja doceniałam w niej nawet i te kawałki. Jest to naprawdę BARDZO dobra powieść i idealnie sprawdzi się dla fanów cięższej literatury. Do tego ta liczba stron! Przeniesiecie się w niej w kompletnie inny świat, a do tego spędzicie z nią sporo długich wieczorów. Książka jest również bardzo dobrze napisana, ja nie mam się w niej do czego przyczepić.

I to wydanie! Od razu urzekła mnie ta twarda oprawa z pomarańczowymi szyciami. Idealna również na prezent dla bliskiej Wam osoby. Książka jest dopiero pierwszym tomem cyklu Jomsviking i jak z miłą chęcią sięgnę po kolejne.

Informacje dodatkowe o Jomswiking. Czas ognia i żelaza:

Wydawnictwo: Czarna Owca