Harry Potter i kamień filozoficzny

Tom 1 cyklu Harry Potter
Inne wydania:

"Są takie wydarzenia, które – przeżyte wspólnie – muszą się zakończyć przyjaźnią, a znokautowanie trzymetrowego trolla górskiego na pewno jest jednym z nich. "

Harrego Pottera przeczytałam już nie raz jestem wielką fanką tej serii i teraz postanowiłam napisać recenzję bardzo pozytywną na temat po kolei każdej książki o Harrym, oczywiście zaczynam od pierwszej, ta część najbardziej mi się podobała, mimo że jestem fanką całej serii i z chęcią przeczytałabym jeszcze kolejne tomy jakby takowe były, ale mimo to wydaje mi się że z książki na książkę było coraz mniej zabawy, a coraz więcej poważnych scen. Mimo to poziom książki się nie obniżył, a może nawet dzięki filozoficznym myślom wzrósł. Jednak wiele zabawnych fragmentów i stwierdzeń takich jak cytat powyżej dodawały książce uroku i brakuje mi ich w ostatnich tomach, ale teraz wróćmy do pierwszej części.

Na początku książki poznajemy rodzinę Harrego i dowiadujemy się co nieco również o jego przeszłości oraz poznajemy dyrektora Hogwartu - Albusa Dubledora i nauczycielkę - Minerwę Mcgonagall. Rodzice Harrego zginęli kiedy on był małym dzieckiem i niewiele rozumiał z tego co się wydarzyło, a wydarzyło się wiele Voldemort którego wszyscy się boją i nazywają inaczej "Ten-którego-imienia-nie-wolno-wymawiać" zaatakował rodziców chłopca, a później i jego samego, ale zaklęcie się odbiło od niego i zaatakowało rzucającego zaklęcie przez co stracił całą magiczną moc, Harry albo inaczej "chłopiec-który-przeżył"został wtedy zabrany przez gajowego Hogwartu - Hagrida i podrzucony pod dom jego ciotki i wuja - państwa Dursley oraz kuzyna w jego wieku Dudleya. Przez następne 10lat Harry musiał znosić życie z nimi które bynajmniej nie było sielanką. Wszystko co Harry dostawał było po jego kuzynie więc najczęściej za duże lub zepsute, albo to i to. W domu tym były surowe zasady np. Chłopiec nie mógł zadawać pytać, a jeśli wspomniał o czymś magicznym, lub zachował się w "nienormalny" sposób, zasłużył na brak kolacji lub inne niezbyt przyjemne kary.

Harry nigdy nie miał przyjaciół Dudley zastraszał wszystkich wraz ze swoją bandą, a ponieważ nie znosił Harrego i lubił go dręczyć, nakazywał to również wszystkim uczniom szkoły do której chodzili. Chłopiec-który-przeżył żył więc sam z niejasnym przeczuciem że nie należy do tego świata, często spotykały go dziwne rzeczy, raz np. rozmawiał z wężem i wypuścił go na wolność innym razem uciekając przed swoim kuzynem i jego przyjaciółmi przeniósł się nie wiedząc jak na dach szkoły.

Dopiero w wieku 11lat dokładnie w urodziny chłopiec dowiedział się czemu jest inny - był czarodziejem tak jak jego rodzice. Harry poszedł wtedy do szkoły w Hogwarcie i poznał prawdziwego przyjaciela - Rona, a następnie również przyjaciółkę - Hermionę. Nie będę zdradzać dalszej treści książki, powiem tylko że chłopiec niewątpliwie spotka się ze swoim niedoszłym zabójcom, ale czy i tym razem ujdzie z życiem? Czy pokona Volde... tzn. sami-wiecie-kogo? Dowiecie się jeśli przeczytacie książkę.

Informacje dodatkowe o Harry Potter i kamień filozoficzny:

Tłumaczenie: Andrzej Polkowski
Ilustracje:-

Zobacz opinie o książce Harry Potter i kamień filozoficzny

Kup książkę Harry Potter i kamień filozoficzny

Trzeba być bardzo dzielnym, by stawić czoło wrogom, ale tyle samo męstwa wymaga stawienie czoła przyjaciołom.

Natomiast pani Dursley była drobną blondynką i miała szyję dwukrotnie dłuższą od normalnej, co bardzo jej pomagało w życiu, ponieważ większość dnia spędzała na podglądaniu sąsiadów.

Więcej cytatów z tej książki

Quidditch przez wieki-ilustrowany
J.K. Rowling (Robert Galbraith)0
Okładka ksiązki - Quidditch przez wieki-ilustrowany

Chwyć omnikulary i przyjrzyj się dokładnie, o co chodzi w tym najbardziej popularnym sporcie w świecie czarodziejów! Dowiedz się WSZYSTKIEGO, co trzeba...

Fantastycze zwierzęta i jak je znaleźć - scenariusz
J.K. Rowling (Robert Galbraith)0
Okładka ksiązki - Fantastycze zwierzęta i jak je znaleźć - scenariusz

Pobyt magizoologa Newta Skamandera w Nowym Jorku miał być tylko krótką przerwą w podróży. Jednak gdy ginie jego magiczna walizka i fantastyczne zwierzęta...