Funny Story

"– Wszyst­ko idzie gład­ko, je­śli nie po­zwo­lisz się wku­rzyć. Kiedy od­dasz im kon­trolę nad tym, jak się czu­jesz, wy­ko­rzy­stają to prze­ciwko to­bie – stwier­dza Mi­les.
– W końcu wi­dzę twoją wy­ra­cho­waną stro­nę.
Uśmie­cha się, ale ma za­ci­śnię­tą szczę­kę. W jego oczach nie wi­dać ra­do­ści.
– To nie jest wy­ra­cho­wa­nie. Je­śli nie po­zwo­lisz, by ktoś inny był od­po­wie­dzial­ny za twoje uczu­cia, mo­żesz mieć przy­zwo­itą re­la­cję z więk­szo­ścią lu­dzi".

Co powiecie na połączenie trochę niechlujnego, chaotycznego bohatera i pragmatycznej, nieco sztywnej bibliotekarki z działu dziecięcego? Czy ich współpraca ma szansę wypalić nie mówiąc już o tym aby połączyło ich cokolwiek więcej...?

Sięgając po "Funny Story" byłyśmy bardzo ciekawe czy faktycznie będzie funny? Bo wiecie jak jest. Bardzo często opis, zapowiedzi i wszystko co otacza książkę jest super ekstra przed sięgnięciem po dany tytuł a już w trakcie czytania... Dramat. Ani śmiesznie ani nawet odrobinę zabawnie a często gęsto i bardzo chaotycznie... Na szczęście nie w tym przypadku! Myśląc o tej książce od razu czujemy rodzące się w nas ciepło, a uśmiech sam pojawia się na naszych twarzach :D

Choć powieść ta naszym zdaniem jest typową komedią romantyczną to autorka w zabawną historię potrafiła wpleść pewne, dające do myślenia wątki. Zobaczycie, że czasami ludzie zachowują się dziwacznie czy po prostu izolują od innych nie dbając o żadne głębsze relacje z pewnych tylko sobie znanych powodów, pośród których najczęściej spotykanym będzie... Strach. Strach i obawa przed zbliżeniem się do kogoś oraz zbudowaniem więzi tuż przed tym, kiedy trzeba będzie tą osobę opuścić.
Daphne i Miles'a połączyło jedno przykre dla obojga zdarzenie. Otóż ich związki rozpadły się, gdyż ich partnerzy postanowili się związać... Ze sobą. Czy będzie to początek relacji, która będzie miała szansę na przetrwanie? O tym musicie przekonać się sami. Pewne jest, że każde z nich będzie miało swoje obawy i rozterki, którym trzeba będzie stawić czoła.

"Funny Story" to historia baaardzo przyjemna. Czyta się ją naprawdę lekko i niesamowicie szybko. My zanim się obejrzałyśmy byłyśmy już na półmetku śledząc z ciekawością co wspomnianą dwójkę jeszcze czeka. W naszym odczuciu są oni trochę życiowymi gapami z pewnym bagażem doświadczeń jednakże poznając ich lepiej uznajemy, że oboje są uroczy jeżeli zatem macie ochotę na niewymagającą, pochłaniającą powieść w zabawnym tonie to będzie to książka dla Was polecamy!

Informacje dodatkowe o Funny Story:

Wydawnictwo: Poradnia K
Data wydania: 2024-05-15
Kategoria: Young Adult
Tytuł oryginału: Funny Story
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Monika Skowron
Dodał/a opinię: CzarnoCzerwoneCC

Tagi: young adult romans literatura młodzieżowa

Zobacz opinie o książce Funny Story

Kup książkę Funny Story

Beach Read
Emily Henry0
Okładka ksiązki - Beach Read

Międzynarodowy bestseller, który rozpali cię w te wakacje! Zabawna historia miłosna pośród skwierczącego upałem lata. January Andrews to popularna autorka...

Happy Place
Emily Henry0
Okładka ksiązki - Happy Place

Czy jedne wakacje mogą wszystko zmienić? Harriet i Wyn to para idealna - pasują do siebie jak świeża bułka z masłem, gin z tonikiem, Blake Lively i Ryan...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba