Zdecydowana większość z nas żyła w dzieciństwie przygodami młodego czarodzieja Harry'ego Pottera i jego przyjaciół, więc któż nie kojarzy słynnej książki "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" Newta Skamandera. Dożyliśmy czasów, gdy możemy zobaczyć perypetie tego specyficznego magizoologa na wielkim ekranie, ale także poczytać o nich na stronach tej książki w formie filmowego scenariusza. Z własnych doświadczeń wiem, że czytelnicy raczej niechętnie odnoszą się książkowych wydań scenariuszy (zwłaszcza fani Harry'ego Pottera po "Przeklętym dziecku"), ale według mnie jest to coś ciekawego i nietypowego, a dobre wydanie sprawia, że jest to nie lada gratka dla fanów.
Oczywiście, film "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" ze świetnym Eddiem Redmaynem oglądałem, przez co wiedziałem czego spodziewać się w tej książce, ale to nie znaczy, że przyjemność z lektury była mniejsza. Podczas czytania widziałem przed oczyma sceny wyjęte żywcem z filmu, dzięki czemu całość była fascynującym przeżyciem. Moja wyobraźnia nie poradziłaby sobie z tym lepiej, niż Eddie Redmayne J Co do fabuły, uważam pierwszą część "Fantastycznych zwierząt" za dobrą i przyjemną pod tym względem. Nie jest ona może wybitna, ale postać Newta, jego nastawienie do rzadkich zwierząt, ale i relacje z ludźmi, czarodziejami i mugolami, choć często skomplikowane, to przyjemne w lekturze.
Dużo tej książce dodaje bardzo ładne wydanie, o co postarało się Wydawnictwo Media Rodzina. Okładka jest według mnie przepiękna, a w środku jest równie dobrze. Każda strona jest bogata w różne zdobienia, dzięki czemu prezentuje się to fantastycznie. Jak widać takie drobne rzeczy mają duży wpływ na lekturę i cieszę się, że sięgnąłem po tę pozycję, choćby ze względów wizualnych. Ilustracje są naprawdę piękne i pasujące klimatem do świata Harry’ego Pottera.
Zdecydowanie polecam tę pozycję fanom czarodziejskiego uniwersum. Nie dość, że fajnie się to czyta, to i na półce będzie się ładnie prezentować.
Więcej moich recenzji znajdziecie na Instagramie @chomiczkowe.recenzje, gdzie serdecznie zapraszam.
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2017-03-29
Tytuł oryginału: Fantastic Beasts And How To Find Them. Original screenplay
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Piotr Budkiewicz, Małgorzata Hesko-Kłodzińska
Marek Tuz
„Widziałem, jak ktoś zabił dziecko. Udusił je… obok konia”. Billy, zdesperowany młody mężczyzna, przychodzi do agencji Cormorana Strike’a...
Powieść detektywistyczna autorstwa J. K. Rowling, opublikowana pod pseudonimem Robert Galbraith. Ciało supermodelki Luli Landry zostaje znalezione pod...