Czereśnie będą dziczeć

Nie wiem, czy sama sięgnęłabym po tę książkę. Mało się o niej mówi, nie jest reklamowana u poczytnych i opiniotwórczych blogerów, nie kusi wymyślną okładką. Zwróciłam na nią uwagę, bo polecało ją kilka bliskich mi osób… Mała, niepozorna książeczka. Debiut.

Dostałam „Czereśnie…” w prezencie. Otworzyłam tylko na chwilę i zostałam oczarowana od pierwszych słów. To poezja pisana prozą (swoją drogą, autorka jest poetką!), przepiękną polszczyzną, pełną nieoczywistych i niebanalnych porównań. Bohaterami są zwykli ludzie, żyjący w trudnych czasach, którzy będą musieli zmierzyć się z historią, z wojną, cierpieniem, przesiedleniami, nienawiścią. Wszystko to dzieje się w przepięknych okolicznościach przyrody, którymi, miałam wrażenie, nie wypada się zachwycać. Nie wypada, bo to opowieści o wojnie. Przyroda zdaje się być tylko tłem…

Na okładce napisano, że to zbiór opowiadań. Ja odebrałam tę książkę jako całość, powieść. O człowieku w obliczu zła, z przyrodą będącą zawsze tuż obok, bez względu na to, co się dzieje.

„Czereśnie będą dziczeć” to niezwykle wzruszające historie, to opowieści o ludzkich dramatach, o niewyobrażalnym bólu i cierpieniu. To także przepiękne opisy przyrody. To połączenie doskonałe, idealne.

Bardzo polecam!

Informacje dodatkowe o Czereśnie będą dziczeć:

Wydawnictwo: W podwórku
Data wydania: 2017-09-01
ISBN: 978-83-64134-26-5
Język oryginału: Polska
Ilustracje:Jennifer Basile, 1000 Acres-Broken Tree, 2016
Dodał/a opinię: Monika Kruszyńska

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Czereśnie będą dziczeć

Kup książkę Czereśnie będą dziczeć