Czego nie widać

Musiałam przeczytać te książkę, gdyż okładka mnie zahipnotyzowała.
Dr Gretchen White jest specjalistą w dziedzinie krymnologii i psychologii,niezawodna pomoc policji w rozwiązaniu trunych spraw. Gretchen zmaga się z traumą z dzieciństwa. W wieku 8 lat została oskarżona o zamordowanie zwojej ciotki. Ta sprawa budzi wiele kontrowersji i spędza sen z powiek Gretchen. 30 lat później, detektyw Lauren Marconi chce udowodnić, że było zupełnie inaczej. Po przeciwnej stronie stoi detektyw Shaughnessy, który uważa, że Gretchen udało się uniknąć odpowiedzialnosci za zbrodnię.
Jak jest prawda?

Na początek: to bardzo dobry thriller psychologiczny. Jest napięcie, zwroty akcji oraz bardzo dobre studium postaci, szczególnie Gretchen oraz jej rodziny. Klimat książki idealnie oddaje całość: jest mrocznie, tajemniczo i nic nie jest takie jak się wydaje. Autorka niczym pająk uwiła niesamowitą historię, gdzie pajęczyna kłamstw i tajemnic wydaje się nie mieć końca a wyjście z niej jest niemożliwe. Poznajemy historię z perspektywy kilku osób, każda ma inny pogląd na sytuację i inne wspomnienia co dodatkowo zapętla całość.
To druga część o Gretchen White. Zdecydowanie polecam przeczytać część pierwszą. Ja niestety nie czytałam i nie ukrywam, że na początku byłam bardzo pogubiona aby zrozumieć kto jest kim. To zdecydowanie utrudniło mi początkowy odbiór książki, który dla mnie okazał się męczący. Jestem pewna, że gdybym czytała część pierwszą, ta część na pewno pochłonęłaby mnie od samego początku a tak zajęło mi to nieco więcej czasu. Mimo wszystko bardzo polecam, gdyż jak już wejdziecie w historię to nie sposób się oderwać od książki.
Zakończenie jest zaskakujące. Jestem pewna, że nikt nie obstawiał takiego obrotu sprawy.
Gratuluję autorce pomysłu.

Informacje dodatkowe o Czego nie widać:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2022-08-24
Tytuł oryginału: What Can't Be Seen
Dodał/a opinię: Aneta GONCALVES-GAŁAN

Tagi: Literatura kryminalna - detektyw kobieta

Zobacz opinie o książce Czego nie widać

Kup książkę Czego nie widać

Człowiek, którego przez blisko dziesięć lat uważał za seryjnego zabójcę, "nie miał jaj, że by kogoś zabić".

To, że nie możesz znaleźć innego wyjaśnienia, nie oznacza, że takie nie istnieje.

Więcej cytatów z tej książki

Strażniczka spalonych książek
Brianna Labuskes0
Okładka ksiązki - Strażniczka spalonych książek

Silne kobiety, różne historie, jedno wspólne wyzwanie Berlin 1933. Po sukcesie debiutanckiej powieści Althea James otrzymuje zaproszenie do Niemiec, aby...

Podejrzana
Brianna Labuskes0
Okładka ksiązki - Podejrzana

Psycholog i kryminolog dr Gretchen White jest specjalistką w dziedzinie antyspołecznych zaburzeń osobowości i przestępstw z użyciem przemocy. Pomogła detektywowi...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba