"Czasami w górach zimą mam wrażenie, że uczucie wolności nie jest stanem umysłu, ale czymś, co wykracza poza myślenie, poza umysł... To jest ulotne. To absolutna wolność, w nią wierzę. To coś, co czuję, i to jest prawdopodobnie przyczyna, która pcha mnie za każdym razem do powrotu tutaj."
Natychmiastowa refleksja po przeczytaniu książki, jak niewiele wiedziałam o Tomku Mackiewiczu zanim sięgnęłam po biografię. Imponuje podejście Dominika Szczepańskiego do wyjątkowo rzetelnej dbałości o szczegóły, co cenne, staranności w uchwyceniu wielu warstw i perspektyw. Prawdziwy obraz człowieka, bez zbędnego lukrowania, wybielania, umniejszania i oceniania. Czuje się istotę ludzkiego życia, jego złożoność i niejednoznaczność, a przy tym transformację stylu życia i spełniania się. Wady i zalety, klęski i sukcesy, bunt przeciwko szufladkowaniu i imponujące podporządkowanie pasji. Demony dzieciństwa, młodzieńcze błędy, próby stabilizacji i spełniania rodzicielskich funkcji. Echa trudnej przeszłości, uzależnień, długów, śmierci dziecka, perturbacji w związkach. A nade wszystko, obsesyjne wręcz zogniskowanie na zdobyciu Nanga Parbat na własnych zasadach.
I właśnie to intensywne nasycenie biografii klimatem gór, opisy kolejnych wypraw, bardzo mi odpowiadały, tym bardziej, że narracja plastyczna i emocjonująca. Od dawna podziwiam ludzi ogarniętych pasją zdobywania ośmiotysięczników, wydają się sięgać nieba, jednak ta publikacja pomogła mi jeszcze bardziej zrozumieć ich pragnienia i wyzwania. Jeśli ktoś kwestionuje taką formę życiowych prób, to książka sprawi, że pojawią się wątpliwości, a być może zmieni się również nastawienie. Czyta się szybko, z przyjemnością, zaangażowaniem, pomagało w tym logiczne ułożenie materiału i płynne przejścia między jego częściami. Ciekawie przybliża postać Tomka Mackiewicza, poprzez oddanie mu głosu z pozostawionych zapisków, wspomnień znajomych i przyjaciół, a także wypowiedzi kobiet bliskich mu na różnych etapach życia.
Wyłania się frapująca osobowość, rozdarta między ambitnymi marzeniami a codziennym życiem, wypełniona rozterkami, nieco zagubiona, ale bardzo wrażliwa, otwarta na potrzeby innych, potrafiąca słuchać, współczuć i pomagać. I ten niezwykły szacunek do wolności, prawa do indywidualizmu i dokonywanych wyborów. Góry jako okazja do odnajdywania równowagi, poznawania własnych granic, zmierzenia się z czymś niewykonalnym, stawienia czoła ekstremalnym sytuacjom, rozmawiania z sobą samym, dające poczucie życia, szczęścia i wolności. Nanga Parbat pozwoliła spojrzeć na świat z jej wierzchołka, ale Feri upomniała się o wieczne towarzystwo. Warto podkreślić, że biografia wzbogacona została licznymi kolorowymi zdjęciami, zamieszczonymi w przemyślanych miejscach, ich obraz zgadza się z wymową treści.
bookendorfina.pl
Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2019-01-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Izabela Pycio
Życie zaczyna się po sześćdziesiątce. Wtedy można np. przepłynąć Ocean Atlantycki kajakiem. I to dwukrotnie. "Na oceanie nie ma ciszy" to historia Aleksandra...
Rejonantarktyczny to żeglarska Formuła 1. Nie ma drugiego akwenu o podobnym stopniu trudności. Nigdy wcześniej ani później nie czułem tak mocnych przypływów...
Bałam się zawsze, gdy utożsamiał się z człowiekiem, którego życie przedwcześnie się urywało.