Po raz pierwszy zetknęłam się z twórczością pani Katarzyny Żwirełło, ale przyznam, że ta przygoda z jej twórczością rozpoczęła się całkiem obiecująco. Od samego niemal początku spodobali mi się bohaterzy książki "Bez przedawnienia". To pierwsza część cyklu "Dwa bieguny" i mam nadzieję, że następne również przypadną mi do gustu. Autorka bardzo ciekawie wykreowała głównych bohaterów i wydaje się, że nie są oni tylko tłem do samej fabuły. Połączenie powieści obyczajowej, w której poznajemy bliżej policjantów i ich rodziny z kryminalnymi watkami, pozwala nam na lepsze poznanie bohaterów oraz przyczyny takiego a nie innego ich postepowania.
"Przyjaźń to silny i zarazem kruchy związek. Zdrada przyjaciela boli dużo bardziej niż zdrada kogokolwiek innego. Zdrada kolegi - można jej się spodziewać. Zdrada członka rodziny - należy ją wybaczyć. A zdrada przyjaciela... Taka może raz na zawsze obrócić w gruz relację wzniesioną nawet na najmocniejszych fundamentach."
Myślę, że właśnie przyjaźń jest jakby głównym mottem tej książki. Przyjaźń policjantów, ale i nie tylko ich.
W luksusowym apartamencie na warszawskim Wilanowie, wprowadzająca się do niego kobieta, przypadkowo odkrywa zwłoki. Okazuje się, że był to Aleksander Tarkowski, były poseł, zamieszany był w różne kryminalne sprawki, i nie tak dawno wyszedł z więzienia.
Kto i dlaczego dokonał tak nietypowej zbrodni?
Dochodzenie w tej sprawie zaczyna prowadzić młody aspirant Robert Baczuk, który chciałby się wykazać przy poważniejszej sprawie i taka mu się właśnie przydarzyła. Zależy mu na tym, aby przełożony docenił jego pracę, co jednak nie będzie takie proste. W śledztwie pomaga mu] koleżanka po fachu a jednocześnie przyjaciółka Tosia, której ojciec również był policjantem.
Tropy prowadzą do śledztwa sprzed lat, które prowadził ojciec Tośki. Ślady prowadzonego jakiś czas temu dochodzenia doprowadziły dwójkę policjantów do siedzącego w więzieniu policjanta skazanego za zabójstwo dziewczyny i swojego kolegi, tez policjanta.
"- Mówią, że zanim zostałeś mordercą, byłeś bardzo dobrym śledczym.
- Byłem nim również i po tym, jak zostałem mordercą."
Nieoczekiwanie zostaje zamordowany następny policjant, co prawda już emerytowany, ojciec Tośki..., dziewczyna zostaje odsunięta od śledztwa.
Czy policjanci znajdą zabójcę byłego posła i byłego policjanta? Czy to jeden, seryjny morderca, czy dwa morderstwa popełnione przez dwie osoby?
Pytań można stawiać bardzo dużo, ale odpowiedzi na nie możecie znaleźć sami, w książce.
Moim zdaniem to bardzo dobry kryminał, wciągający w wir akcji od samego początku i trzymający w napięciu do samego końca.
"Wiesz, że pokora jest matką wszystkich cnót, a pycha matką wszelkich grzechów?"
Polecam jak najbardziej, bo tu akcja wydaje się taka realna i rzeczywista, tak jakby działo się to tuż obok nas.
Czekam na dalszy ciąg, bo pewnie spotkam się z tymi bohaterami jeszcze wkrótce.
Wydawnictwo: Dreams
Data wydania: 2022-04-01
Myszka77
To nigdy nie będzie za tobą. To jest w Tobie i zawsze będzie.
Szymon Rafalski nie poszedł w ślady ojca: zamiast gangsterką trudni się dziennikarstwem w podrzędnej gazecie które i tak wpędza go w liczne kłopoty. Łącznie...
Szymon Rafalski spadł na cztery łapy po dziennikarskiej rozgrywce z gangsterami, ale problemy nie przestają go prześladować. Zwolniony z pracy i sponiewierany...
Prawdziwy glina jest zawsze gotowy na wszystko. Spodziewa się niespodziewanego i ma oczy otwarte na różne ewentualności. Tylko amator czepia się jednej tezy i tapla się w niej jak w bagnie, które może go pochłonąć.