Beautiful Graves

"Nadzieja pozwoliła mi zrozumieć coś ważnego. Człowiek staje się bogaty nie z powodu pieniędzy, talentów czy znajomości. Ale dzięki nadziei. Tam gdzie jest nadzieja, jest również życie. A gdzie jest życie, wszystko jest możliwe."

Everlynne wraz z przyjaciółką wyjeżdżają na wakacje do Hiszpanii. Tam przez przypadek poznaje Joela, jak się okazuje jej bratnią duszę. Mają ten sam gust co muzyki, jedzenia czy książek. Jednak ich drogi się rozchodzą Everly wraca do San Francisco a Joel wyrusza by zwiedzać dalej Europę. Obiecują sobie że gdy skończy się podróż chłopaka ponownie się spotkają. Gdy Everly wraca do domu zdarza się wypadek w którym ginie jej mama. Ma wyrzuty sumienia, sadzi że ojciec jak i brat ją nienawidzą, ucieka do Salem. Tam egzystuje z dnia na dzień, pracuje je śpi ciągle zamknięta w pokoju, zamknięta na ludzi. Przez przypadek poznaje Dominica chłopaka, który tryska energią i korzysta z każdej chwili swojego życia. Jest przeciwieństwem Everly, która trwa w życiu. Zaczynają się spotykać, i choć dużo ich dzieli, różni to Dominic jest jedyną osobą, dzięki której Everly zaczyna żyć, jest jej kołem ratunkowym. Jednak ich bajka nie będzie trwała wiecznie, przyjdzie im się zmierzyć z wieloma barwami życia. Czy Everly zacznie żyć pełną gębą? Z czym jej się przyjdzie zmierzyć? Czy wybierze ucieczkę czy walkę ?

" (...) w wybaczeniu ludziom, którzy nas skrzywdzili, nie chodzi w ogóle o nich, tylko o to, by skupić się na sobie, by móc żyć dalej w spokoju. By odpuścić dawne żal. By uporać się z bólem, nie będąc zależnym od kogoś innego."

Beautiful Graves ksiązka, która przygniata emocjami.
Everly dziewczyna, która w wypadku straciła swoją ukochaną mamę, postanawia się ukarać i porzuca rodzinę, przyjaciółkę swoje życie i zaszywa się w Salem w ponurej norze. Pracuje śpi, je i zajmuje się kotem. Jednak na każdym kroku towarzyszy jej wspomnienie o chłopaku z którym zerwała kontakt, chłopaku którym był jej bratnia duszą. Choć spotyka na swojej drodze chłopaka, który wyciąga do niej pomocną ręke i uczy dostrzegać życia to nadal nie jest życie pełną piersią, to nadal bezpieczna forma chronienia siebie.
Idealnie wykreowana osoba, która mierzy się z wielkim bagażem żalu, straty, smutku pogrąża się w tych złych emocjach do tego stopnie iż nie widzi jak jej życie przemija. Pojawia się iskierka nadziei, jednak ona nie tworzy pożar to lekko tlący się płomień jednak ogrzewa na tyle Everly że postanawia przy nim trwać. Jednak jak nadejdzie wichura emocjonalna czy płomień przetrwa?
Czasami miałam ochotę wskoczyć do książki aby potrząsnąć główną bohaterką aby się otrząsnęła. Jednak nie mam takich mocny więc trwałam z nią w jej żalu i egzystencji. Oglądając długą drogę Everly człowiek dostrzega wiele barw, wiele wartości, ma możliwość zastanowienia się nad życie,.

"Zastanawiam się, ile strat może przetrwać człowiek, zanim zupełnie zrezygnuje z pogoni za szczęściem."

Beautiful Graves to książką emocjonalna, wartościowa, to książka która przygniata jak i daje nadzieję. Ze mną zostanie na dłużej. Polecam

Informacje dodatkowe o Beautiful Graves:

Kup książkę Beautiful Graves

Pretty Reckless
L.J. Shen0
Okładka ksiązki - Pretty Reckless

Panna Popularna i królowa szkoły ma wszystko, o czym Penn może tylko marzyć. W świecie Darii to nie pieniądze są problemem, ale wymyślanie nowych...

All Saints High (Tom 3). Angry God. All Saints High. Tom 3
L.J. Shen0
Okładka ksiązki - All Saints High (Tom 3). Angry God. All Saints High. Tom 3

Każde zło ma swoje źródło. Czy miłość odwróci jego bieg? A może pozostaje już tylko zemsta? Vaughn Spencer to niekwestionowany król All Saints High...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba