[ RECENZJA ]
Elizabeth Barfety "Baletnice. Mimo wszystko".
Wyd. Znak
Dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak miałam po raz kolejny przyjemność wkroczyć progi siódmego już tomu serii Baletnice.
Najnowsza część, "Mimo wszystko" najbardziej przypadła mi do gustu i najbardziej mi się podobała ze wszystkich.
Każdy z tomów to historia jednego z sześciorga przyjaciół. Łączy ich szkoła baletowa, ale różni życie i pochodzenie.
Tym razem głównym bohaterem staje się Bruno. Zakochany w tańcu postanawia dokonać bardzo radykalnego kroku jakim jest odejście ze szkoły i porzucenie baletu. Wszystko to za sprawą trudnego życia, braku akceptacji ojca, a co gorsza prześladowań kolegów z miasteczka.
Dążenie do spełnienia marzeń chłopca okazuje się w pewnym momencie niemożliwe do zrealizowania. Nacisk ze świata zewnętrznego jest tak silny, że Bruno przestaje sobie z nimi radzić. MIMO WSZYSTKO, z pomocą przychodzą jak zawsze przyjaciele. Wspólnymi siłami i szczerą rozmową razem stają przeciwko problemom i podejmują próbę ratowania z opresji załamanego kolegi.
Czy siła przyjaźni okaże się na tyle mocna, by ocalić marzenia i zapobiec rozpadowi paczki?
Autorka po raz kolejny przenosi swoich młodych czytelników w świat problemów odpowiadających wiekowo odbiorcom.
Wspaniała historia z morałem i głębokim przekażemy tle pokazująca ile znaczy dla każdego człowieka, także tego najmłodszego przyjaźń i zaufanie.
Osobiście jestem zachwycona serią. Jej przekazem, stylem pisania, ale i wyglądem.
Piękne wydanie każdej książki. Twarda, elegancka oprawa, zrównoważone kolory i proste, choć przemawiające do czytelnika ilustracje.
Jestem zaszczycona i przeszczęśliwa mogąc być w posiadaniu tak cudnej serii. A co za tym idzie, bogate w nią są również moje dzieci, które także po ta lekturę sięgają.
Dziękuję Wydawnictwo Znak 😍
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2022-01-12
Anna Krasnodebska
Trzy dziewczynki i tylko dwie role w przedstawieniu. Czy lepiej wygrać, czy mieć prawdziwą przyjaciółkę? Pierwszy tom bestsellerowej francuskiej...
Pozostać sobą czy dopasować się do grupy? Kto jest największym łobuzem w paczce przyjaciół z elitarnej szkoły baletu w Paryżu? Oczywiście Zoya! Rudowłosa...