Sięgając po mangę Chłopaki z dwudziestego wieku #4, trzeba być gotowym na dawkę fascynującej opowieści. Scenariusza, który porwie nas bezpowrotnie w swój świat i nie pozwoli się oderwać od lektury, zanim nie zobaczymy ostatniej strony. Autor kreśli tutaj kontynuację fabuły rozpoczętej w poprzednim tomie. Widzimy więc ucieczkę „Shoguna” z Więzienia Umihotaru. W przerwach pomiędzy próbą wydostania się na wolność pojawiają się retrospekcje z jego przeszłości. Obok tego w kolejnych rozdziałach twórca większą uwagę skupia na pewnej nastolatce (Koizumi). Dziewczynie, która kompletnie nieświadomie wplątała się w coś naprawdę poważnego i odkryła ona prawdę na temat sfałszowanej historii. Treści jest tutaj oczywiście znacznie więcej, ale jej sekrety każdy będzie musiał odkryć samemu.

Czwarty tom zbiorczej serii to również kolejna część gdzie „czas” jest dla autora rzeczą bardzo względną. Urasawa przeplata tutaj bowiem wydarzenia z przełomu lat 60/70 (okres dzieciństwa bohaterów), końcówki XX wieku, czyli historycznego „Krwawego Sylwestra” i współczesności, czyli Japonii 2014 roku. Wszystko to podane zostaje w idealnych proporcjach, tak aby zaintrygować czytelnika i powoli podsuwać mu nowe elementy fabularnych puzzli, z których układa on gigantyczny obraz świetnie skrojonej intrygi. Ambitna i zaskakująca historia nie mogłaby w pełni pokazać swojego kunsztu, gdyby nie świetnie nakreślone postacie. Każdy bohater jest dla twórcy bardzo ważny i przełącza się on pomiędzy nimi tak, aby każdemu poświęcić odpowiednią ilość miejsca. Nie robi tego jednak w sposób nieprzemyślany. Jeśli już wykorzystuje Hitchcockowski suspens, to ma w tym jakiś głębszy cel, który zostanie dopiero odkryty na późniejszych stronach.

Cała recenzja na:

Informacje dodatkowe o 20th Century Boys Chłopaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys Chłopaki z XX wieku tom 4:

Wydawnictwo: HANAMI
Data wydania: 2020-08-03
Kategoria: Komiksy
ISBN: 9788365520418
Tytuł oryginału: 20 4
Dodał/a opinię: PopKulturowyKoci

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce 20th Century Boys Chłopaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys Chłopaki z XX wieku tom 4

Kup książkę 20th Century Boys Chłopaki z XX wieku (tom 4). 20th Century Boys Chłopaki z XX wieku tom 4

20th Century Boys vol. 2
Naoki Urasawa0
Okładka ksiązki - 20th Century Boys vol. 2

Failed rock musician Kenji's memories of his past come rushing back when one of his childhood friends mysteriously commits suicide. Could this new death...

MONSTER (#3). MONSTER 3
Naoki Urasawa0
Okładka ksiązki - MONSTER (#3). MONSTER 3

Czy ,,Johan" ma w sobie dwie osobowości? Czy jest Jekyllem i Hyde'em? Tenma prosi o pomoc doktora Gillena, autorytet z psychologi kryminalnej, aby ten...