Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafiła 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia!
Czy masz nadwagę?
Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie?
Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone?
Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze?
Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość?
Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.
Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!
Prezentujemy czwarty spośród przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Kolejny zamieścimy w najbliższych dniach. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza.
Przeczytaj przepis 1 na rybę z warzywami w pergaminie!
Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli!
Przeczytaj przepis 3 na zupę z warzyw ogrodowych z fasolą pinto!
HAMBURGERY Z INDYKA I SUSZONYCH NA SŁOŃCU POMIDORÓW
Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 8 minut
Program: plan podstawowy i zaawansowany
• 3 łyżki stołowe suszonych na słońcu pomidorów
• 1 łyżeczka oliwy z pierwszego tłoczenia
• 450 g mięsa z ekologicznego indyka, zmielonego
• 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
• 2–3 łyżki świeżych listków bazylii, posiekanych
• 1 łyżka stołowa czosnku, przeciśniętego przez praskę
• 1 ½ łyżeczki musztardy Dijon
• szczypta soli morskiej
• szczypta czarnego pieprzu
Suszone na słońcu pomidory zalej ciepłą wodą i odczekaj, aż zmiękną – potrwa to jakieś 10 minut, zależnie od ich stopnia miękkości przed moczeniem. Odcedź je i posiekaj na małe kawałeczki. Połącz z pozostałymi składnikami i uformuj 4 spore hamburgery. Upiecz je na grillu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, albo upiecz w piekarniku w temperaturze 2000 C, około 8 minut. Podawaj z ogromną porcją sałaty.
UWAGA: Aromaty i smaki „przegryzają się” wzajemnie w gotowej masie mięsno-pomidorowej, można więc spokojnie przygotować ją wcześniej. Jeśli używasz świeżego mięsa z indyka (nie mrożonego), to nieupieczone hamburgery możesz zamrozić i upiec kiedy indziej.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kalorie 198, węglowodany 2,1 g,
błonnik 0 g, białko 22, 8 g, tłuszcz 11, 3 g, cholesterol 66 mg,
sód 156 mg, wapń 11 mg