Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia!
Czy masz nadwagę?
Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie?
Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone?
Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze?
Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość?
Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.
Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!
Prezentujemy trzeci spośród przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Kolejne trzy zamieścimy w kolejnych dniach. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza.
Przeczytaj przepis 1 na rybę z warzywami w pergaminie!
Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli!
POŻYWNA ZUPA Z WARZYW OGRODOWYCH Z FASOLĄ PINTO
Porcje: 6 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 30 minut
Program: plan podstawowy i zaawansowany
• 2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
• ½ małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 1 łyżka stołowa czosnku, przeciśniętego przez praskę
• 1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka nasion selera, kopru albo kminku
• 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
• 1 mała marchewka, pokrojona w kosteczkę
• 1 mała rzepa jadalna, obrana i pokrojona w kostkę
• 2 filiżanki jarmużu lub kapusty ogrodowej, posiekanych
• 1 wielki pomidor, posiekany
• ½ łyżeczki soli morskiej
• 1 puszka (425 g) fasoli pinto
• 1 filiżanka świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy
• 5 filiżanek wody
• 2 łyżki stołowe świeżych listków bazylii albo 2 łyżeczki suszonej bazylii
• sól i pieprz do smaku
• odrobina octu balsamicznego lub świeżego soku z cytryny
Duży garnek na zupę postaw na średnim ogniu, podgrzej oliwę i podsmażaj na niej cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, tak by przykrył całą cebulę. Dodaj nasiona selera, kopru lub kminku, następnie marchewkę i rzepę. Podsmażaj kilka minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj zielone warzywa i pomidor, smaż dalej przez 1 minutę, po czym posól. Dodaj fasolę pinto z puszki wraz z zalewą, kukurydzę, wodę i bazylię. Zagotuj, zmniejsz ogień i na najmniejszym gotuj zupę jeszcze 15 minut.
Dodaj sól i pieprz do smaku oraz odrobinę ostu balsamicznego albo soku z cytryny.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kalorie 340, węglowodany 55,9 g,
błonnik 13,3 g, białko 17,6 g,
tłuszcz 6, 0 g, cholesterol 0 mg, sód
200 mg, wapń 143 mg.