Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia!
Czy masz nadwagę?
Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie?
Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone?
Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze?
Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość?
Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.
Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!
Prezentujemy drugi spośród przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Kolejne trzy zamieścimy w kolejnych dniach. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza.
Przeczytaj przepis 1 na rybę z warzywami w pergaminie!
Przeczytaj przepis 3 na zupę z warzyw ogrodowych z fasolą pinto!
Przeczytaj przepis 4 na hamburgery z indyka i suszonych na słońcu pomidorów!
SAŁATKA Z BIAŁEJ FASOLI
Porcje: 4 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 5 minut
Program: plan podstawowy i zaawansowany
• 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
• ½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki stołowe suszonych na słońcu pomidorów (w lecie użyj świeżych pomidorów śliwkowych)
• 1 puszka (425 g) białej fasoli, odcedzonej i wypłukanej
• 2 filiżanki świeżych warzyw zielonych do wyboru (najlepiej jarmuż albo boćwina, lub mieszanka różnych warzyw)
• szczypta soli morskiej
• pieprz do smaku
W głębokiej patelni postawionej na średnim ogniu rozgrzej oliwę, po czym włóż cebulę, czosnek i suszone na słońcu pomidory. Smaż, aż cebula zacznie brązowieć. Zdejmij z ognia i przestudź.
Odcedzoną fasolę włóż do miski. Dodaj mieszankę cebulową z patelni, świeże warzywa liściaste, sól i pieprz. Polej orzechowym pesto z kurczakiem i jedz ze smakiem.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kalorie 411, węglowodany 69,4 g,
błonnik 27,5 g, białko 26,6 g, tłuszcz 4,6 g, cholesterol 0 mg,
sód 115 mg, wapń 220 mg