Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia!
Czy masz nadwagę?
Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie?
Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone?
Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze?
Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość?
Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.
Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!
W najbliższych dniach zaprezentujemy pięć przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza.
Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli!
Przeczytaj przepis 3 na zupę z warzyw ogrodowych z fasolą pinto!
Przeczytaj przepis 4 na hamburgery z indyka i suszonych na słońcu pomidorów!
RYBA Z WARZYWAMI W PERGAMINIE
Porcje: 4 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut
Program: plan podstawowy i zaawansowany
• 680 g świeżego fileta z ryby (najlepszy jest łupacz albo dorsz)
• szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
• 1 mała bulwa fenkułu (kopru włoskiego), pokrojonego w słupki (julienne)
• 1 mały por, pokrojony w słupki
• 1 mała marchewka, pokrojona w słupki
• 4 łodyżki brokułów gałązkowych, pokrojonych wzdłuż na plastry
• 4 ząbki czosnku, pokruszone
• 1 ½ łyżki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia
• 4 plasterki cytryny
• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, pokruszonych
• 2 łyżki stołowe białego wina
• posiekana świeża natka pietruszki do przybrania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 2250 C. Pergaminowy papier do pieczenia potnij na 8 kawałków, mniej więcej dwa razy większych niż wymiar każdego z czterech kawałków ryby. Dwa przycięte prostokąty pergaminu ułóż razem na kawałku folii aluminiowej przykrojonej do tego samego formatu.
Rybę pokrój na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Na każdym arkuszu folii aluminiowej z dwiema warstwami pergaminu ułóż jedną czwartą przygotowanych warzyw i czosnku, a na nich po kawału ryby.
Pokrop z wierzchu oliwą. Na każdej porcji ryby połóż plasterek cytryny i posyp szczyptą nasion kopru włoskiego. Spryskaj białym winem.
Każdą porcję starannie zawiń w pergamin i folię, zaciskając brzegi, żeby pakiety były szczelne. Umieść je w nagrzanym piekarniku na dużej macie lub blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż pakiety zaczną puchnąć. Przetnij każdy pakiet z góry i posyp rybę natką pietruszki.
Porcje ryby można układać bezpośrednio w pergaminie na poszczególnych talerzach, ewentualnie ostrożnie przełożyć zawartość wszystkich pakietów na półmisek. Podawaj z Pilawem z dzikiego ryżu z orzechami pekan i jagodami goji (patrz niżej).
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
kalorie 277, węglowodany 11,8 g,
błonnik 3,4 g, białko 4 40,9 g, tłuszcz 6,9 g, cholesterol 94 mg,
sód 223 mg, wapń 95 mg.