Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 1

Data: 2013-06-17 09:45:34 | Ten artykuł przeczytasz w 4 min. Autor: Sławomir Krempa
udostępnij Tweet
News - Ta książka zwalcza cukrzycę! Przepis 1

Książka Koniec z cukrzycą i otyłością, która do księgarń trafi 19 czerwca, to rewelacyjny program utraty wagi, zapobiegania chorobom, i znakomitego samopoczucia! 

 

Czy masz nadwagę? 

Czy lekarz powiedział Ci, że Twoje stężenie cukru na czczo jest trochę za wysokie? 

Czy masz niepohamowany apetyt na słodycze i węglowodany wysokoprzetworzone? 

Czy masz wysokie ciśnienie tętnicze? 

Czy w Twojej rodzinie ktoś cierpiał na cukrzycę, choroby serca lub otyłość? 

 

Jeśli Twoja odpowiedź na którekolwiek z powyższych pytań jest twierdząca, to znaczy, że ta książka jest Ci potrzebna.

 

Dzięki zawartym w niej przepisom na śniadania obiady i kolacje, których wykonanie jest nieskomplikowane i mało pracochłonne, schudniesz i unormujesz poziom glukozy we krwi. Ponadto owe przepisy na pełne 6 tygodni programu pozwolą Ci się przestawić na nowy, zdrowy styl życia!

 

W najbliższych dniach zaprezentujemy pięć przepisów, które możesz wykorzystać podczas przygotowywania codziennych posiłków. Po więcej sięgnij do znakomitej książki dr. med. Marka Hymana Koniec z cukrzycą i otyłością, która ukazuje się nakładem Wydawnictwa Nowa Proza. 

 

Przeczytaj przepis 2 na sałatkę z białej fasoli! 

 

Przeczytaj przepis 3 na zupę z warzyw ogrodowych z fasolą pinto!

 

Przeczytaj przepis 4 na hamburgery z indyka i suszonych na słońcu pomidorów!

 

RYBA Z WARZYWAMI W PERGAMINIE

Porcje: 4 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut

Program: plan podstawowy i zaawansowany

• 680 g świeżego fileta z ryby (najlepszy jest łupacz albo dorsz)

• szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

• 1 mała bulwa fenkułu (kopru włoskiego), pokrojonego w słupki (julienne)

• 1 mały por, pokrojony w słupki

• 1 mała marchewka, pokrojona w słupki

• 4 łodyżki brokułów gałązkowych, pokrojonych wzdłuż na plastry

• 4 ząbki czosnku, pokruszone

• 1 ½ łyżki stołowej oliwy z pierwszego tłoczenia

• 4 plasterki cytryny

• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, pokruszonych

• 2 łyżki stołowe białego wina

• posiekana świeża natka pietruszki do przybrania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 2250 C. Pergaminowy papier do pieczenia potnij na 8 kawałków, mniej więcej dwa razy większych niż wymiar każdego z czterech kawałków ryby. Dwa przycięte prostokąty pergaminu ułóż razem na kawałku folii aluminiowej przykrojonej do tego samego formatu.

 

Rybę pokrój na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Na każdym arkuszu folii aluminiowej z dwiema warstwami pergaminu ułóż jedną czwartą przygotowanych warzyw i czosnku, a na nich po kawału ryby. 

 

Pokrop z wierzchu oliwą. Na każdej porcji ryby połóż plasterek cytryny i posyp szczyptą nasion kopru włoskiego. Spryskaj białym winem. 

 

Każdą porcję starannie zawiń w pergamin i folię, zaciskając brzegi, żeby pakiety były szczelne. Umieść je w nagrzanym piekarniku na dużej macie lub blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, aż pakiety zaczną puchnąć. Przetnij każdy pakiet z góry i posyp rybę natką pietruszki.

 

Porcje ryby można układać bezpośrednio w pergaminie na poszczególnych talerzach, ewentualnie ostrożnie przełożyć zawartość wszystkich pakietów na półmisek. Podawaj z Pilawem z dzikiego ryżu z orzechami pekan i jagodami goji (patrz niżej).

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

kalorie 277, węglowodany 11,8 g,

błonnik 3,4 g, białko 4 40,9 g, tłuszcz 6,9 g, cholesterol 94 mg,

sód 223 mg, wapń 95 mg.

 

 

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje